Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / Guliver/Getty Images
Президентът на САЩ Доналд Тръмп е разговарял по телефона с краля на Йордания Абдула и с президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси, за да ги информира, че е решил да премести американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим, предадоха световните агенции.

Според официалното съобщение от Аман кралят предупредил Тръмп, че такова решение ще има "опасни последици за стабилността и сигурността в региона" и ще попречи на усилията на САЩ да подновят израелско-палестинските мирни преговори.

Ердоган: Ерусалим е червена линия за мюсюлманите, може да стане голяма катастрофа

Египетският президент е казал на Тръмп, че няма нужда "да се усложняват нещата" в Близкия изток и предупредил да не се предприемат стъпки, които биха подкопали шансовете за мир в региона, заяви говорител на президентството в Кайро. Египетският президент потвърдил позицията на Кайро за запазване на юридическия статут на Ерусалим в рамките на международните решения и съответните резолюции на ООН.

Тръмп в дилема за посолството на САЩ в Израел

Президентът на е информирал и саудитския крал Салман за намеренията си за Ерусалим. Кралят е казал на Тръмп, че преместване на американското посолство в Ерусалим е опасна стъпка, която ще разпалжи чувствата на мюсюлманите, добавя Ройтерс, като цитира саудитската телевизия.

Какви ще бъдат опасните последици, ако Тръмп признае Ерусалим за столица на Израел?

Същевременно Съединените щати забраниха на американските правителствени служители каквото и да било придвижване по лични причини в Стария град на Ерусалим заради очакваните протести на палестинци срещу намерението на президента да премести посолството от Тел Авив в Ерусалим.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е против каквито и да било едностранни действия към Ерусалим, които могат да подкопаят решението с две държави на израелско-палестинския конфликт, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп обмисля промяна в политиката, която може да разпали ново напрежение

Йордания пък планира да свика извънредни заседания на Арабската лига и на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) в събота и неделя, за да се обсъди как да се реагира на "опасните" последици от решението на Тръмп.
БТА