/ Guliver/Getty Images
Опитът за отцепване на Каталуния през 2017 г. е бил "държавен преврат", целящ да "ликвидира испанската конституция". Това констатира испанската прокуратура, представяйки заключителните си аргументи по процеса срещу 12-те каталунски сепаратисти, предаде АФП.

"Това беше държавен преврат, който имаше за цел замяната на един юридически установен ред чрез друг посредством незаконни средства", заяви прокурорът Хавиер Сарагоса.

Каталунски лидери, намиращи се в затвора, ще стават депутати в Испания

Дванадесет каталунски сепаратисти са обвиняеми по този исторически процес, започнал на 12 февруари. Той приключва на 12 юни. Подсъдимите са съдени за организиране на референдум за самоопределяне на Каталуния, който беше забранен от испанските власти и за обявяване на независимостта на Каталуния през октомври 2017 г. Девет от подсъдимите са в предварителния арест. За привържениците на независимостта на Каталуния те са политически затворници - версия, която категорично бе отхвърлена от прокурора Сарагоса.

"Сепаратистите са съдени, защото опитаха да ликвидират испанската конституция, датираща от 1978 г., прибягвайки до насилие", заяви той.

Испанското правителство поднови разговорите с Каталуния

Присъдата по делото се очаква през есента, припомня АФП.
БТА