Оливер Вархей
Оливер Вархей / БТА
"Нон пейпъри (за каквито се съобщаваше през последния месец) не съществуват. Ако съществуваха, щяхме да сме обезпокоени, защото всички знаем докъде води преначертаването на границите на Западните Балкани", заяви еврокомисарят за разширяването Оливер Вархей в Тирана, където е на посещение, предаде порталът Албаниан пост.

Никой не би трябвало да слага на масата нещо подобно, заяви еврокомисарят на съвместна пресконференция с албанския премиер Еди Рама.

Опасни игри с карти на Балканите

Вархей подчерта, че не е съгласен с нито една част от цитирания документ и че такива документи "служат на други цели".

Получен в Брюксел нон пейпър, за който се твърди, че е изпратен от словенския премиер Янез Янша, за решаване на кризата на Западните Балкани с акцент върху подялбата на Босна и Херцеговина, разбуни духовете в региона.

Валентин Инцко: Не отваряйте кутията на Пандора с идеи за промяна на границите на Балканите

В неофициалния документ се предлага присъединяване на босненската Република Сръбска към Сърбия и присъединяване на Косово към Албания. Предвижда се сръбската част на Косово да получи специален статут по модела на южен Тирол. В неофициалния документ пише още, че хърватският национален въпрос може да се реши с присъединяване на повечето хърватски кантони в Босна към Хърватия или с даване на специален статут на хърватската част в Босна също по модела на южен Тирол.

Янша отрече да е изпращал подобен документ.

Миналия месец Еди Рама каза, че е виждал този нон пейпър.
БТА