Европейската агенция по лекарствата получи заявка за одобрението на трета ваксина срещу коронавируса
Европейската агенция по лекарствата получи заявка за одобрението на трета ваксина срещу коронавируса / БТА
Европейската агенция по лекарствата (EMA) получи заявление за регистрация на третата нова ваксина срещу коронавирус, разработена от Оксфордския университет и фирмата AstraZeneca, съобщи Ройтерс. Оценката на ваксината ще се извършва в ускорен режим, на 29 януари ваксината на "АстраЗенека" може да получи одобрение за приложение в ЕС, съобщи днес Европейската агенция по лекарствата. Уточнява се, че агенцията е извършила досега предварителна проверка на ваксината, която след одобрение ще бъде третият достъпен в ЕС препарат за защита от заразяване с COVID-19.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че при положително становище на лекарствената агенция, разрешението за пазарен достъп ще бъде издадено много бързо. При одобряването на първите две ваксини ЕС даде разрешение в същия ден, в който лекарствената агенция се произнесе положително. 
 

По-рано европейският регулатор одобри използването на две ваксини срещу коронавирус в Европейския съюз, едната от които беше разработена от Pfizer и BioNTech, а втората - от Moderna.

Превод и редакция: DarikNews