Младият проевропейски центрист Еманюел Макрон и кандидатката на крайната десница Марин льо Пен отиват на балотаж на президентските избори във Франция. Това сочат окончателните резултати от първия тур, обявени от Френското вътрешно министерство. Трети е консерваторът Франсоа Фийон, следван от крайнолевия кандидат Жан-Люк Меланшон. Френските граждани, гласували в посолството в София са подредили кандидатите по друг начин. Пръв отново е Макрон. Марин льо Пен обаче е едва четвърта. Пред нея се нареждат Франсоа Фийон и Жан-Люк Меланшон.

Еманюел Макрон и Марин льо Пен отиват на втори тур на изборите във Франция
 
Според окончателните резултати от ппървия тур на президентските избори във Франция 39 –годишният Еманюел Макрон от центристката партия „Напред” получава 23,75 на сто от гласовете. За водачката на крайнодесния  Национален фронт Марин льо Пен са гласували 21,53 на сто от избирателите.

В щаба на Макрон посрещнаха с радост новината, че печели първия тур на вота. А той самият определи резултата като обръщане на страницата на политическия живот във Франция. "След две седмици, аз искам да съм вашият президент. Президент на всички хора във Франция. Президентът на патриотите, срещу заплахата на националистите", коментира Макрон.

Франция избори
БГНЕС

Привържениците на крайно дясната Марин льо Пен също празнуваха, макар и малко разочаровани, че тя отива втора на балотажа. Льо Пен заяви, че е кандидатът на народа и обеща на французите да ги освободи от елитите. "Първият етап, който трябва да отведе французите в Елисейския дворец, е преодолян. Този резултат е исторически. Отсега нататък върху мен пада огромна отговорност за защита на френската нация, на нейното единство, сигурност, култура, просперитет и независимост”, каза тя.

Франция избори
БГНЕС

Френските граждани в България също имаха възможност да гласуват в посолството на страната си в София. Резултатите в изборната секция подреждат кандидатите по следния начин. С най-висок резултат е Еманюел Макрон с  35,1% от гласовете. Втори е Франсоа Фийон с 31,4% , трети е Жан-Люк Меланшон - 12,9 на сто. В София Марин льо Пен е четвърта с подкрепа от 8,4% от гласовете.

Коя ще е новата първа дама на Франция?

Министър-председателят на Франция Бернар Казньов и кандидатът на социалистите за президент Беноа Амон призоваха избирателите да гласуват за Макрон на втория тур на 7 май. Амон определи неуспеха като исторически. Според него елиминирането на левицата от крайната десница е знак за морално поражение, но левицата по думите му не е мъртва и ще бъде възродена.

Франсоа Фийон от дясната партия „Републиканците” също призна поражение и призова поддръжниците си да подкрепят на втория тур Еманюел Макрон. Фийон отново разкритикува идеите на льо Пен за излизане от Евросъюза и заяви, че икономическите й мерки ще докарат Франция до фалит. Крайно левият Жан-Люк Меланшон заяви, че резултатът от вота не е този, който са очаквали и че ще се допитат до привържениците си кого да подкрепят.

Франция избори
БГНЕС

Веднага след обявяването на резултатите протестиращи се събраха на площада на Бастилията, недоволни, че Марин льо Пен се е класирала на балотажа. Стигна се и до сблъсъци с полицията. Десетки полицейски коли блокираха съседните улици. Протестиращите бяха разпръснати със сълзотворен газ.