/ iStock/Getty Images
От края на февруари до края на септември 2022 г. около 700 руски компании са открили свои филиали в Обединените арабски емирства. Броят на тези компании се е увеличил от пет до седем пъти в сравнение с миналата година, съобщава вестник "Известия".

Според Константин Волф, член на Съвета по финансова, индустриална и инвестиционна политика на Руската търговско-промишлена палата, тази тенденция се наблюдава най-вече в ИТ сектора, пише изданието.

Посланикът на "Бизнес Русия" в ОАЕ Максим Загорнов в разговор с журналисти отбеляза, че в Близкия изток се откриват предимно представителства на малки и средни фирми. Тя обаче е последвана от навлизането на по-големи руски играчи на местния пазар.

Две трети от сърбите са против въвеждането на санкции срещу Русия

„Този ход цели не толкова разширяване на бизнеса, колкото запазването му заради европейските и американските санкции”, каза Загорнов.

Бюрократичните процедури обаче само се усложняват: времето, необходимо за регистрация на юридическо лице, се увеличава, има по-задълбочена проверка на съответствието (проверка дали бизнесът отговаря на закона и правните актове), цитира "Известия" думите на Загорнов. Според него все повече проблеми възникват при откриването на разплащателни сметки на руски фирми в ОАЕ поради натиска от страна на Запада. Негативната тенденция се наблюдава например в Emirates NBD и First Abu Dhabi Bank, пише вестникът.
БГНЕС