/ Gulliver/Getty Images
Гърция продължава да се бори с огнения ад - всички пожарникари са мобилизирани, техника, доброволци и помощ от чужбина. Над 56 000 хектара площи в Гърция са опустошени през последните десет дни, сочат данни на Европейската информационна система за горските пожари. През годините от 2008 до 2020 за същия период са били унищожавани средно по 1700 хектара. Интензивността на пожара в Атика е намаляла, но се появяват много спорадични повторни пожари на вече засегнатата територия. Така е информацията е към 13.00 ч. днес, съобщава Министерството на външните работи (МВнР).

По информация на посолството ни в Атина полицията следи за неправомерни действия, като двама души са арестувани по обвинения за умишлен палеж в района на Крионери и Петруполи.

Поради пожара бул. "Маратонас" и бул. "Ехетлос" остават затворени и пътният поток се пренасочва през Вотонас. Затворени са входовете от бул. "Кими" към Тракомакедонес и Олимпийското селище, както и някои второстепенни пътища в района на пожара, които могат да бъда проследени на сайта на гръцката полиция ТУК

Гърция пожари
Gulliver/Getty Images

Магистралата от Атина за България продължава да бъде отворена в двете посоки, след като движението бе възстановено вчера в следобедните часове, но не следва да се изключи възможността за въвеждане на временни забрани за отделни участъци при промяна в обстановката.



Ситуацията е подобрена и в Месиния на Пелопонес, където няма данни за опасни фронтове. Усложнена обаче остава ситуацията и на полуостров Мани, Пелопонес, допълват от МВнР.

Към момента най-тежко остава положението на остров Евбея (Евия), където северният фронт на пожара е активен. Разположен на 200 км източно от Атина - той е вторият по големина остров в Гърция след Крит. Хиляди хектари борови гори там са унищожени от пламъците и тази сутрин все още горяха. Огромният планински остров, привличал винаги гръцки и чуждестранни туристи, е същински кошмар за огнеборците заради неравния терен и стръмните склонове.

Днес сутринта е изпратено съобщение за евакуация към Истиая на жителите на Пефки, Артемисио, Гувес и Вулики. На североизток пламъците са обградили селата Елиника и Василика, като се подготвя евакуация по море от Агиос Николаос.

Пожарът се разраства и на юг към Трупио и Каливия, като в района има проблеми с електрозахранването и комуникациите. Затворени са и някои второкласни пътища.

Сателитни кадри с по-ясна картина за инфраструктурата и населените места може да бъде видяна ТУК

Гърция пожари
Gulliver/Getty Images


Хиляди хора напуснаха домовете си на гръцкия остров Евия, докато пожари бушуват неконтролируемо вече шести ден, а фериботите чакат за нови евакуации, след като откараха много хора на безопасно място по море, съобщава Ройтерс.

"Чувствам се гневна. Загубих дома си. Нищо няма да бъде същото утре", заяви местна жена на име Василикия, след като се качи на спасителен ферибот в село Псаропули.

"Това е бедствие. То е огромно. Нашите села са разрушени, нищо не е останало от нашите домове, нашата собственост, нищо, нищо", каза тя.

Над 570 пожарникари се борят с пожара в Евия, заявиха властите.

Бреговата охрана е евакуирала над 2000 души, включително много възрасти граждани от различни части на острова от вторник в драматични морски спасявания, при които нощното небе бе червено от пламъците.

Гърция пожари
Gulliver/Getty Images

От днес (8 август 2021 г.), се възстановява движението на влаковете по линията Атина-Солун-Атина.

Пътниците ще бъдат транспортирани с автобуси по маршрута гара Ларисис-Инои- гара Ларисис, и с влакове по линията Инои-Солун-Инои.



По официални данни, водоподаването и електроподаването в Атика са възстановени, като по информация в медиите изключение правят само най-засегнатите райони.

Посолството ни в Атина продължава да следи развитието на ситуацията, като е осигурено денонощно дежурство за оказване на съдействие на българските граждани на телефоните на мисията: +30 210 67 48 105, +30 210 67 48 106; +30 210 67 48 107, както и на мобилен телефон: +30 693 70 96 220, се посочва в съобщението.

Гърция пожари
Gulliver/Getty Images

МВнР, БТА