Обвиняват мъж за горски пожар в Чърчил, взел 21 жертви
Обвиняват мъж за горски пожар в Чърчил, взел 21 жертви / снимка: БГНЕС

Австралийски съд огласи днес името на Брендан Сокалък като обвиняем за умишленото подпалване на горски пожар в родния му град Чърчил, северно от Мелбърн, в който загинаха 21 души и бяха унищожени 36 000 хектара, предадоха ДПА и АП.

 

Бившият пожарникар-доброволец Сокалък е обвинен и в притежание на детска порнография. По обвиненията в умишлено причиняване на смърт и подпалвачество се предвиждат общо до 40 години затвор. По обвинението за детска порнография – до 5 години затвор.

 

Съдът в Мелбърн постанови 39-годишният обвиняем да остане в ареста до процеса през май. Съдиите не уважиха искането на защитата да не бъде огласявано името на бъдещия подсъдим. Според информация от местни жители в градчето Чърчил арестуваният в петък Брендан Сокалък е слабо образован, саможив и има чести изяви като подпалвач.

 

По официални данни от 7 февруари броят на загиналите в пожарите в Австралия е 181, но той може да нарасне до 200. Над 1830 жилищни сгради са унищожени и повече от 7000 човека са останали без покрив.