Обвиненият за масовото убийство в Колорадо се яви пред съда
Обвиненият за масовото убийство в Колорадо се яви пред съда / снимка: Reuters

24-годишният американец Джеймс Холмс, обвинен в убийството на 12 души в киносалон в Колорадо миналия петък, се яви пред съда с червена затворническа униформа и боядисана огнено червена коса, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Докато съдията четеше съдебните документи, младият мъж гледаше надолу и клатеше глава, посочва АФП. Обвиненията ще му бъдат предявени официално на 30 юли. На Холмс е назначен служебен защитник.

Той е обвинен, че е убил 12 души и е ранил 58 в препълнения киносалон в предградието на Денвър - Орора, на среднощната премиера на новия филм за Батман "Черният рицар: възраждането". Повечето жертви са на възраст между 20 и 30 години, най-възрастният - на 51, убито е и шестгодишно момиченце.

Прокурорката от Колорадо по делото срещу Холмс заяви, че преди да се вземе решение за евентуално искане на смъртна присъда ще минат месеци, а процесът срещу Холмс ще започне не по-рано от година, посочва Асошиейтед прес.

Тя каза, че ще реши дали да иска смъртно наказание, след като се консултира с пострадалите и с близките на убитите. Решението трябва да се вземе до 60 дни след предявяването на обвиненията в съда, каза областният прокурор на Арапахо Керъл Чеймбърс, цитирана от Ройтерс.

Обвиненият за масовото убийство в Колорадо се яви пред съда
netinfo