Схемата се определя като най-голямата измама със социални помощи на Острова
Обявяват присъдата на петимата българи във Великобритания, обвинени в източването на над 50 милиона паунда чрез помощи. Прокуратурата я обяви като най-голямата измама в Англия и Уелс.

В бандата участвали три жени и двама мъже - всички те от България, които подали хиляди фалшиви молби за помощи към системата за Универсален кредит в рамките на период от четири години и половина. Всеки един от членовете ѝ по отделно признал пред съд в Лондон, че е откраднал повече от 50 милиона лири. И петимата са пледирали виновен по обвинения в измама и са признали и за престъпления, свързани с пране на пари.

Българска банда във Великобритания източила 53,9 милиона лири чрез измами с помощи

Универсален кредит е основната система за социални помощи във Великобритания и към момента от нея се възползват 5,8 милиона души – както работещи, така и безработни, посочва Би Би Си. Когато стартира през 2013 г., правителството твърди, че тя е устроена така, че да ограничи възможностите за измами и грешки. С разширяването на обхвата на системата обаче нивата на измама се повишават и достигат най-високото си ниво през пандемията, когато са разхлабени правилата, които подаващите молби трябва да следват.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня