Обама води в резултатите от ранното гласуване за президент на САЩ
Обама води в резултатите от ранното гласуване за президент на САЩ / снимки: Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама води с 54 срещу 39 на сто от гласовете, сочат резултатите от проучване за нагласата сред американските избиратели, гласували преди датата на вота, насрочен за 6 ноември, предаде Ройтерс.

Досега са гласували около 18% от регистрираните гласоподаватели. До 6 ноември се очаква броят на предварително гласувалите да достигне 40%, посочва Ройтерс.

Обама успя да спечели значителна преднина на предишните президентски избори през 2008 г. благодарение на гласовете, подадени предварително, посочва агенцията.

Сега и двамата претенденти активно призовават привържениците си да дадат гласа си колкото е възможно по-рано. Самият Обама стана и първият действащ президент, който гласува за себе си преди датата на изборите.

Обама води в резултатите от ранното гласуване за президент на САЩ
netinfo


Ранното гласуване - чрез електронна поща или лично, в САЩ започна още през септември в някои щати и вече е набрало инерция, практически във всички 50 щата.

В някои от щатите, например Айова и Охайо, където по традиция изборните резултати се смятат за ключови, нивото от 40 на сто ранно гласували вече е надхвърлен, заяви за Ройтерс Майкъл Макдоналд, преподавател по политология в университета "Джордж Мейсън" във Вирджиния.

Обама води в резултатите от ранното гласуване за президент на САЩ
netinfo

В същото време поредното допитване на Ройтерс/Ипсос показва, че американският президент Барак Обама води с 2% пункта пред републиканския претендент Мит Ромни. Според анкетата 10 дни преди президентските избори подкрепата за Обама сред вероятните избиратели е 47%, а тази за Ромни - 45%. Анкетата е проведена между 23 и 27 октомври. В нея са участвали 1665 регистрирани избиратели и 1291 вероятни избиратели.

Проучването показва, че 88% от регистрираните избиратели казват, че със сигурност ще гласуват за своя кандидат, а едва 12% могат да променят мнението си. Социологическите данни на Ройтерс/Ипсос миналата седмица сочеха, че делът на все още колебаещите се избиратели е бил средно около 15%. Според сегашното допитване близо една пета от избирателите - 18% - казват, че вече са гласували. От тях 55% са подкрепили Обама, а 41% - Ромни. Резултатът обаче не се смята за предсказващ изхода от изборите, защото повечето демократи гласуват по-рано от републиканците.

Обама води в резултатите от ранното гласуване за президент на САЩ
netinfo

Барак Обама стана и първият политик в историята на САЩ, който е успял да събере за предизборната си кампания над 1 млрд. долара, съобщи телевизия Ей Би Си.

Сумата от 1 млрд. долара била надхвърлена в сряда. Събирането на дарения за кампанията на Обама започна през април миналата година, отбелязва БТА. Телевизията припомни, че Обама неведнъж е критикувал влиянието на "големите пари" върху резултатите от изборите.

Неговият основен съперник, кандидатът на Републиканската партия Мит Ромни, досега е събрал 950 млн. долара.

Според експерти на телевизията изборите на 6 ноември ще са най-скъпите в историята на САЩ - двамата основни претенденти ще изразходват за предизборните си кампании общо над 2 млрд. долара.