Обама ще пристигне с влак във Вашингтон
Обама ще пристигне с влак във Вашингтон / БГНЕС

Барак Обама ще пристигне с влак във Вашингтон преди встъпването си в длъжност като президент на САЩ на 20 януари по примера на Ейбрахам Линкълн, който също като него е от щата Илинойс, съобщи организационният комитет за церемониите във връзка с встъпването в длъжност.

Първият чернокож президент на САЩ ще се качи със семейството си във влак от Филаделфия (щата Пенсилвания), ще спре в Уилмингтън (щата Делауър), където към него ще се присъедини бъдещият вицепрезидент Джо Байдън, сенатор от същия щат. След това влакът ще спре в Балтимор (Мериленд), след което ще пристигне във Вашингтон.

Властите очакват между 2 и 4 милиона души да дойдат в столицата за церемониите на 20 януари. „Надяваме се да привлечем възможно най-много хора“, най-вече тези, които искат да участват, но не могат да присъстват във Вашингтон“, съобщи Емет Беливо, директор на организационния комитет.

По време на пътуването си към Вашингтон за встъпването си в длъжност през 1861 г. Ейбрахам Линкълн стана обект на заговор, целта на който беше да бъде убит при преминаването му през Балтимор. Бъдещият президент беше принуден да анулира преминаването си през града и да пристигне направо във Вашингтон.