Обама призова Мубарак да вземе правилното решение за Египет
Обама призова Мубарак да вземе правилното решение за Египет / снимки: Reuters

Американският президент Барак Обама призова египетския президент Хосни Мубарак да се вслуша в гласа на своя народ и да вземе "правилното решение" за бъдещето на страната, съобщиха световните агенции. Обама не настоя Мубарак да се оттегли веднага, но каза, че в Египет "сега започва преходен период".

"Единственото нещо, което ще проработи, е съобразен с правила преходен процес, който започва точно сега, който включва всички партии, който води към демократични практики, честни и свободни избори и представително правителство, което откликва на болките на египетския народ", заяви американският президент след среща с канадския министър-председател Стивън Харпър в Белия дом.

Според Обама Мубарак би трябвало да си зададе ключовия въпрос как да остави след себе си наследство, което да помогне на Египет да премине успешно през този преход. "Той е горд, но е и патриот", заяви Обама за египетския президент.

Американският държавен глава отбеляза, че след като Мубарак е взел решението да не се кандидатира за нов мандат, сега най-важният въпрос за египетския лидер е как да се извърши ефективен, траен и легитимен преход. "Надявам се, че в крайна сметка той ще вземе правилното решение", заяви Обама.

По думите му САЩ искат да изпратят "силен и ясен сигнал", че нападенията срещу журналисти, правозащитници и мирни демонстранти "са неприемливи". Той не обвини пряко правителството на Мубарак, но настоя, че египетските власти носят отговорност за защитата на своите граждани.

Стотици хиляди египтяни участваха в петъчните протести в Кайро с искане за незабавна оставка на президента Хосни Мубарак, съобщиха Ройтерс и ИТАР-ТАСС. Единайсетият ден от антиправителствените демонстрации в Египет протече сравнително спокойно. Той беше обявен за "Ден на оттеглянето", но нямаше признаци, че Мубарак веднага ще напусна властта.

Обама призова Мубарак да вземе "правилното решение" за Египет
netinfo


Близо 100 000 души се събраха на площад "Тахрир", отбелязва БТА. Те скандираха "Ние не си тръгваме, ти си тръгваш", развяваха египетски знамена и пееха националния химн. Демонстрации имаше и в други големи градове в Египет - от Суец, Исмаилия и Порт Саид на изток от Кайро до Мансура, Даманхур и Калиубиас на север в делтата на Нил.

Въпреки масовите протести по улиците на Египет съдбата на Мубарак изглежда ще зависи от договорките между египетските генерали, загрижени да запазят влиянието на армията, както и от западните държави, които не искат да бъдат свидетели как техен ключов съюзник се плъзга към хаоса или попада под контрола на ислямистите.

Египетският вицепрезидент Омар Сулейман ще се срещне с група видни личности в опит за намиране на решение на политическата криза. Представител на т.нар. съвет на мъдреците каза, че групата била поканена да обсъди ситуацията със Сулейман, като ще бъде дискутирана възможността съгласно член от конституцията Мубарак да отстъпи правомощията си на вицепрезидента за определен преходен период, запазвайки символично президентския пост.

Протести в подкрепа на египетските антиправителствени демонстрации имаше в няколко европейски столици, отбеляза Ройтерс. Близо 250 души протестираха пред египетското посолство в Лондон, настоявайки за незабавното оттегляне на Мубарак. В Париж демонстранти от организацията "Репортери без граници" протестираха пред египетското посолство срещу нападенията над журналисти в Египет. Протести бяха организирани също в Мадрид и Берлин.

Обама призова Мубарак да вземе "правилното решение" за Египет
netinfo