Обама настоява Русия „да натисне” Сирия за споразумението за химическите оръжия
Обама настоява Русия „да натисне” Сирия за споразумението за химическите оръжия / снимки: Guliver/Getty Images

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че Русия, която е съюзник на Сирия, трябва да окаже натиск на Дамаск да спазва споразумението за изнасянето на сирийските химически оръжия от страната, предаде АФП.

По оценка на САЩ до момента само три малки товара от химически оръжия са напуснали сирийското пристанище Латакия, далеч по-малко от 700-те тона, от които Дамаск трябваше да се освободи до края на 2013 г. съгласно споразумение между Вашингтон и Москва. „Сирия трябва да спазва ангажиментите си, а Русия има отговорността да гарантира, че Сирия ги спазва”, заяви Обама на съвместна пресконференция в Белия дом с френския президент Франсоа Оланд.

Миналата седмица руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин заяви, че въпреки резервите на Вашингтон нещата напредват в изпълнението на споразумението за сирийския химически арсенал.

Съгласно споразумението целият сирийски химически арсенал трябва да е унищожен до 30 юни т.г., припомня БТА. Обама също така приветства „смелостта и решимостта” на Франсоа Оланд във външната политика. „От Мали до Сирия и Иран Вие проявихте смелост и решимост и искам да Ви благодаря за водачеството Ви и тясното Ви партньорство със САЩ”, каза Обама.

Обама настоява Русия да натисне Сирия за споразумението за химическите оръжия
netinfo