Обама избра министър на правосъдието и на здравеопазването
Обама избра министър на правосъдието и на здравеопазването / снимка: БГНЕС

Барак Обама е предложил на вашингтонския юрист Ерик Холдър да стане главен прокурор (и министър на правосъдието). Новоизбраният президент на САЩ е избрал бившия лидер на демократите в Сената Том Дашъл за министър на здравеопазването и хуманитарните въпроси. Според световните агенции, цитирани от БТА, и двамата са приели предложенията. Номинациите им все още не са обявени официално.

57-годишният Холдър, който е афроамериканец, е роден в нюйоркския квартал "Бронкс", син е на имигрант от Барбадос. Известен с приветливия си нрав. През цялата му кариера на съдия, прокурор и адвокат, независимостта му рядко е била поставяна под въпрос. Името му обаче бе замесено в скандал, когато през последните дни от управлението на президента Бил Клинтън през януари 2001 г. той препоръча да бъде помилван укривалият в продължение на години данъци в огромни размери борсов посредник Марк Рич. Впоследствие Холдър се извини публично за решението си.

60-годишният Дашъл, който е бивш сенатор от Южна Дакота, бе близък съветник на Обама през цялата му кампания. Именно той бе сред хората, насърчили сенатора от Илинойс да се включи в надпреварата за президентския пост. Наскоро той написа книга с предложения за подобряване на здравната система. Дашъл е избран за първи път в Сената през 1986 г., лидер е на партията в горната камара на Конгреса между 1994 и 2004 г., включително в периода 2001-2003 г., когато тя има мнозинство. През 2004 г. обаче губи мястото си в Сената и оттогава работи като съветник в юридическа фирма.