Нюзуик за изборите у нас: Нов парламент, в който няма да има партия с мнозинство?
Нюзуик за изборите у нас: Нов парламент, в който няма да има партия с мнозинство? / БГНЕС, архив

Подкрепяният от социалистите генерал Румен Радев спечели първия тур на президентските избори в България с 25,4% от гласовете, побеждавайки с малка преднина кандидата на управляващата партия център-дясно Цецка Цачева, която е с 21,9%, а националистът Красимир Каракачанов завърши трети със само 15% и няма да участва в балотажа в неделя, пише сп. "Нюзуик", като се позовава на български медии.

Макар и ролята на президента в България да е до голяма степен церемониална, изборните резултати може да доведат до предсрочни парламентарни избори, тъй като ГЕРБ в момента ръководи коалиция на малцинството в един фрагментиран парламент. Премиерът Бойко Борисов заяви, че ако кандидатът на ГЕРБ загуби вота, той незабавно ще призове за предсрочни парламентарни избори, отбелязва списанието.

Окончателно: За Радев гласували 25,45%, за Цачева - 21,97%

Макар и Радев да се е обявявал в подкрепа на членството на България в ЕС и НАТО, той се е изказвал против санкциите срещу Русия и е поискал отношенията с Москва да бъдат "хармонизирани" със западните ангажименти на България.

В същото време, макар че партията й подкрепи санкциите на ЕС срещу Русия, кандидатката на ГЕРБ Цачева заяви, че ще подкрепи инициативи за искане на някаква форма на финансова компенсация за България заради търговските й загуби, отбелязва "Нюзуик".

Радев също така е критичен към подкрепата на сегашното правителство на претенцията на Украйна над Крим, който Русия анексира през 2014 г., пише изданието и цитира думите му: "Разбира се, че има нарушение на международното право. Това е факт. Също така обаче е факт, че в момента над Крим се развява руското знаме."

Франс прес: Удар за Бойко Борисов на президентските избори

Борисов: Ако загубим балотажа, отиваме на предсрочни избори (ВИДЕО)

Бившият командващ българските ВВС, който сега е фаворит да стане следващият президент на страната, в неделя вероятно ще привлече голяма част от гласовете анти-ГЕРБ от други кандидати.

В случай, че се стигне до предсрочни парламентарни избори, резултатите от втория тур на президентския вот ще са показател дали някоя партия може да състави правителство на мнозинство, макар че "Тенео интелиджънс" предрича нов парламент, в който никоя партия няма абсолютно мнозинство, пише "Нюзуик".

Източник: БТА