Руски медии: Приятел на Москва води на изборите в България
Руски медии: Приятел на Москва води на изборите в България / БГНЕС

Подкрепяният от социалистите бивш генерал от ВВС Румен Радев печели първия тур от президентските избори в България и един успех на опозицията може да прокара пътя за оставка на правителството център дясно, предсрочни парламентарни избори и период на продължителна политическа нестабилност, пише британският в. "Файненшъл таймс".

Изборите се състояха в атмосфера на широко обществено недоволство от политическата класа в България, корупцията и жизнения стандарт, който продължава да е най-ниския в Европа близо 10 години след като страната се присъедини към 28-членния блок, отбелязва вестникът.

Кого ще подкрепите на балотажа? Гласувайте в анкетата тук

Предизборната кампания се фокусира също върху отношенията на България с Русия, посочва "Файненшъл таймс". Радев призова за отменяне на западните санкции, наложени на Москва след анексирането на Крим и намесата й в Източна Украйна, но заяви, че изцяло подкрепя членството на България в ЕС и НАТО.

Социологическите анкети преди изборите сочеха, че председателят на парламента Цецка Цачева ще победи с малка разлика Радев на първия тур, но ще загуби от него на балотажа, припомня вестникът.

Неочаквано силното представяне на Радев на първия тур изглежда не само подобрява шансовете му за окончателна победа, но увеличава вероятността за падане на правителството на премиера Бойко Борисов, отбелязва "Файненшъл таймс".

Франс прес: Удар за Бойко Борисов на президентските избори

Българският премиер Бойко Борисов е на път да претърпи неприятен обрат на първия тур на президентските избори, тъй като две екзитпол проучвания отреждат втора позиция на неговия кандидат Цецка Цачева, предаде още снощи АФП.

Бившият командир на Военновъздушните сили Румен Радев печели с малка разлика първия тур на президентските избори, което очертава перспективи за политическа нестабилност в страната и стратегическа промяна към сближаване с Русия, отбелязва агенция Ройтерс, която също цитира анкети, направени на изхода на изборите секции.

Борисов: Ако загубим балотажа, отиваме на предсрочни избори (ВИДЕО)

ТАСС цитира вчерашно изказване на българския премиер, че разглежда президентските избори като своеобразен вот на доверие за правителството. По-рано Борисов вече каза, че загуба на кандидата от управляващата партия ГЕРБ на първия тур ще се смята за провал на политиката, водена от правителството, а това ще значи, че единственият изход от положението ще е оставка на кабинета и предсрочни парламентарни избори.

Руските медии наричат ген. Румен Радев приятел на Русия

"На българските избори предварително води социалистът Радев" ("Газета"); "Българският премиер обещава да излезе в оставка, ако Цачева изгуби втория тур" ("Лайф"); "Начело е един "приятел на Русия" ("Политическа Русия"); "На първия тур победи Румен Радев, обявил се за сближаване с Русия" ("Факти и коментари") - под такива заглавия руските медии отразяват и коментират вчерашния вот за президент на България.

"Българите не успяха отведнъж да изберат своя пети президент", констатира "Мир 24". Активността надхвърли 50 на сто, но за избиране на държавен глава ще бъде произведен втори тур, тъй като никой кандидат не събра необходимите 50 процента от гласовете, пояснява "Комсомолская правда".

Медиите наричат Радев "проруски кандидат", отбелязва "Новий ден". Радев призовава да бъдат вдигнати санкциите на ЕС против Русия, отбелязват наблюдатели, цитирани във "Ведомости". В Цачева те виждат привърженичка на проевропейска политика, добавя вестникът.

Кандидатурата на Радев предизвика по-рано "дълбока загриженост" във Вашингтон и Брюксел във връзка с евентуалната възможност Русия да влияе върху енергийната и отбранителната политика в източната част от ЕС, напомня "Актуални коментари".

Още не се знае как ще се отразят тези избори на руско-българските отношения, пише "Политексперт". Сегашният държавен глава Росен Плевнелиев обаче се изказа по-рано крайно негативно за Русия - той обвини Москва, че прави опити "да разцепи Евросъюза", допълва интернет медията.

Германските издания отбелязват, че Радев е проруски настроен

Опозиционният кандидат Румен Радев печели според известните до момента данни първия тур на президентските избори в България, пишат германски издания, като отбелязват, че той е проруски настроен и настоява за отмяна на санкциите на Европейския съюз срещу Москва.

Победата на Радев, който е бивш командир от военновъздушните сили, е поражение за консервативния министър-председател Бойко Борисов, след като кандидатът на управляващата партия ГЕРБ Цецка Цачева се нареди втора, въпреки че социологическите прогнози й отреждаха първото място, посочва електронното издание на в. "Цайт".

Следващият президент на България ще бъде определен на балотаж, след като на първия тур никой от кандидатите не можа да събере повече от 50 процента от гласовете, изтъква в. "Ханделсблат".

Изненадващата победа на подкрепяния от социалистите Румен Радев хвърля правителството в криза, отбелязва сп. "Шпигел.

Според изданието евентуални предсрочни парламентарни избори, каквито премиерът Бойко Борисов спомена в случай на загуба на кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева, могат отново да създадат несигурност в България, след като при неговото управление страната се стабилизира в политическо отношение.

Източник: БТА