Около 13 000 гласа не достигат референдумът да е задължителен
Около 13 000 гласа не достигат референдумът да е задължителен / БГНЕС, архив
Около 13 000 гласа не достигат референдумът да е задължителен
91032
Около 13 000 гласа не достигат референдумът да е задължителен
  • Около 13 000 гласа не достигат референдумът да е задължителен

13 000 гласа не достигат, за да бъдат приети резултатите от референдума като задължителни. Това съобщиха от Централната избирателна комисия на база 100% обработени протоколи.

Въпреки това обаче от комисията все още не обявяват цифрите за окончателни, тъй като по закон резултатите от референдума трябва да станат ясно до 5 дни от края на гласуването.

Междувременно шоуменът Слави Трифонов обвини ЦИК в "чудовищна манипулация" на резултатите от националното допитване.

Резултатът от националния референдум зависи от избирателната активност

При 100% обработени протоколи междинните данни сочат, че в националното допитване са участвали общо 3 487 428 души, като всеки един от трите въпроса има над 50% подкрепа. За да е задължителен вотът от референдума, избирателната активност трябва да е по-висока, отколкото на последните парламентарни избори, когато гласуваха 3 500 585 граждани и въпросите да са събрали над 50% подкрепа. Така излиза, че едва 13 000 гласа не достигат волята на гражданите по трите въпроса - за мажоритарна избирателна система, за задължително гласуване и за 1 лв. партийна субсидия за глас, да бъдат приети за задължителни.

В обръщение към медиите инициаторът на референдума Слави Трифонов обвини ЦИК в манипулация и я определи като "един от основните слуги на политическата класа".

Според екипа на Трифонов общият брой на гласувалите за референдума надвишава този, който оповестяват от ЦИК и е 3 501 220 души. Според инициаторите на допитването ЦИК е обявила над 13 000 от бюлетините за невалидни, защото са пуснати в урните без плик.

Основният аргумент, който изтъква Трифонов в позицията си е, че законът не изисква само действителни бюлетини при отчитане на избирателната активност. По този въпрос от ЦИК засега мълчат.

Единствено сигурно е, че провелото се в неделя национално допитване ще бъде внесено за обсъждане в Народното събрание.

Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление вижте в lex.bg

Резултати от референдума при обработени 100.00% протоколи на СИК в РИК показват, че на първия въпрос "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?" с „Да" са отговорили 71.94%, с „Не" - 16.06%; 9.49% - без еднозначен отговор; 2.52% са недействителните бюлетини.

На втория въпрос "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?" с „Да" са отговорили 61.89%, с „Не" - 25.96%; 9.64% - Без еднозначен отговор; 2.52% са недействителните бюлетини.

На третия въпрос "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?" с „Да" са отговорили 72.16%; с „Не" - 15.02%; 10.31% - без еднозначен отговор; 2.52% са недействителните бюлетини.

Когато в гласуването са участвали по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание, но повече от 20% от гражданите с избирателни права, и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума, предложението, предмет на допитването, се внася в НС, за да вземат депутатите решение.

Така въпросите от провелото се в неделя допитване ще бъдат разгледани от народните избраници.