Държавната субсидия за партиите - различните мнения
Държавната субсидия за партиите - различните мнения / DarikNews.bg, архив
Държавната субсидия за партиите - различните мнения
91421
Държавната субсидия за партиите - различните мнения
  • Държавната субсидия за партиите - различните мнения

11 или 1 лев? Или без пари? Пред тази дилема са изправени родните депутатите след референдума, иницииран от Шоуто на Слави. Пред 2013 година депутатите направиха крачка назад и отстъпиха вместо 12 да получават по 11 лева на глас. На изминалия референдум обаче беше зададен въпрос дали субсидията да не бъде 1 лев на глас. Очаквано масово хората прецениха, че това е достатъчно.

Да обърнем поглед към парите на големите партии през последните години!

Освен приходи от държавна субсидия, големите партиите трупат и депозити. Така равен старт дори без държавна субсидия не е възможен, заради натрупаните средства по сметки.

Консултативен съвет при президента ще търси изход от политическата криза

През 2015-та ГЕРБ декларира депозити в размер на 10 милиона и половина, а година по-рано почти 11 милиона. БСП миналата година има по сметки 1 милион лева, а през 2014-та милион и 300 хиляди. ДПС пък през 2015-та имат 3 милиона и половина и 4 милиона и половина за предходната година. Друга парламентарна сила АБВ декларира през 2015-та депозити в размер на 650 000 лева, а за 2014-та 339 000.

Съвсем очаквано след като идеята за нулева субсидия дойде от ГЕРБ председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова я защити.

"Народа си каза думата. Два милиона и половина казаха "Да, трябва субсидията да бъде намалена". ГЕРБ ще се съобрази с волята на народа, каквито и да са последиците от това".

Отпор на идеята обаче дойде както от доскорошно „наши", така и от отколешно „чужди". Съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски не я подкрепи.

"Очевидно е, че държавната субсидия за партиите би трябвало да бъде намалена, но да падне до 1 лев или до 0 лева, каквото е предложението на колегите от ГЕРБ, е абсурдно и при всички случаи ще нанесе много големи щети на държавата".

Йордан Цонев от ДПС също не си спести критиките по адрес на предложението на ГЕРБ.

"Не съм видял някой да спестява кой знае какви пари, но може да се направи някаква ревизия и някаква редукция на тези пари.

Дали депутатите ще залитнат от едната крайност в другата, ще намалят ли партийните субсидии, с колко точно или направо ще ги премахнат предстои да разберем в близкото бъдеще.