Ново видео с блокираните в Чили миньори ги показва в добро състояние
Ново видео с блокираните в Чили миньори ги показва в добро състояние / снимка: Reuters

Ново видео на 33-мата миньори, блокирани на 700 метра под земята в мина в Чили, показва как слушат музика усмихнати, обръснати и преоблечени в нови дрехи, спуснати от повърхността, предаде АФП. Видеоматериалът, от който телевизия TVN показа вчера кратки откъси без звук, бе предоставен от чилийското министерство на минната промишленост. Той е бил заснет от един от миньорите. За разлика от първите кадри след срутването на 5 август, които показваха мъжете голи, мръсни и брадясали, новото видео представя по-доброто им състояние в момента.

„Те са обръснати, всички са с нови дрехи (червени тениски). Доволни са и имат настроение", заяви Кристина Нунес, съпруга на 34-годишния миньор Клаудио Янес, която изгледа видеото заедно с другите семейства на миньорите. Според Кристиан Самора, брат на 33-годишния миньор Виктор, мъжете слушат музика благодарение на апарати, сред които и MP3 плейър, спуснати през последните дни.

Лишени от слънчева светлина, чист въздух и семействата си вече 26 дни, 33 -мата миньори ще трябва да се лишат от две удоволствия: алкохола и цигарите, заявиха доктори от НАСА, цитирани от Ройтерс. Миньорите, които ще трябва да почакат от два до четири месеца, докато спасителите прокопаят вертикално 700 метра, за да ги извадят, са в добро настроение и включиха виното в списъка с желаните неща, които да им бъдат спуснати през малкия сондажен отвор.

Здравни служители изпратиха на миньорите богати на протеини и калории храни в малки пластмасови туби, за да ги подсилят, тъй като всеки от тях отслабна с по 10 кг  за 17 дни след срутването, преди да бъдат открити живи. Алкохолът ще трябва да почака, допълва БТА. „Първо трябва да им се достави храна", обясни Джеймс Майкъл Дънкан, зам.-главен лекар на НАСА, който отлетя за Чили с екип от медицински експерти. Някои от мъжете поискаха цигари  и здравните служители им изпратиха никотинови пластири и дъвки. Спасителите изпратиха на миньорите и малки прожекционни апарати, на които да гледат видеоклипове с футболистите Пеле и Марадона, както и карти, домино и писма от семействата им.