/ / Thinkstock/Getty Images
Австрийският вестник "Клайне цайтунг" съобщава "пикантен детайл" в шпионската афера, свързана с подозренията, според които австрийски полковник е работил за руските служби в продължение на 20 години. Както съобщава вестникът в броя си от 12 ноември, решаващите улики са дошли от британските тайни служби. Фактът е интересен, тъй като "британците се намират от години в постоянна вражда с руските тайни служби", се казва в съобщение, разпространено от вестника.

Напрежение между Австрия и Русия заради подозрения за шпионаж

Висш австрийски офицер е заявил пред "Клайне цайтунг", че вероятно Великобритания съвсем целенасочено е подала информацията на Австрия, за да предизвика дистанциране на австрийското правителство от Русия, тъй като "курсът на прегръдки с Кремъл" не се харесва на редица западни държави.

Впечатляващото покушение с новичок над бившия двоен агент Сергей Скрипал стана повод за най-тежки дипломатически усложнения, Великобритания, САЩ и Европейският съюз наложиха санкции на Русия.

Австрия задържа бивш полковник, шпионирал за Русия

Австрия непрекъснато беше натиснала спирачката и се прояви като "разбираща Русия", пише "Клайне цайтунг" и не се присъедини към западните държави, които през месец март отзоваха руски дипломати след опита за отравяне на Скрипал.

Вестникът припомня и за впечатляващото покушение със смъртен изход на Александър Литвиненко, бивш сътрудник на руските тайни служби, който през ноември 2006 година беше отровен в лондонски хотел с радиоактивното вещество полоний 210. Малко преди да почине в болницата, Литвиненко заяви, че за смъртта му са отговорни функционерите в Кремъл и руският президент Владимир Путин.

Легендарен шпионин разкрива тайни от Студената война и руската кухня

Обвиненият в проруски шпионаж полковник от запаса на австрийската армия е арестуван в петък, а днес правосъдните органи ще се произнесат дали ще бъде оставен в предварителен арест, но се очаква, че това ще стане.
БТА