Джасинда Ардърн
Джасинда Ардърн / Gulliver/Getty Images
През следващите две седмици Нова Зеландия ще премахне много от мерките, свързани с COVID-19, тъй като епидемията от варианта Омикрон започва да отслабва, съобщи Асошиейтед прес.

Министър-председателката Джасинда Ардърн заяви днес, че от 4 април вече няма да е необходимо хората да бъдат ваксинирани, за да посещават места като магазини за търговия на дребно, ресторанти и барове. Ще отпадне и изискването за сканиране на QR баркодове на тези места.

Задължението за ваксиниране ще отпадне за някои работници - включително учители, полицаи и сервитьори - въпреки че ще продължи да важи за работещите в сферата на здравеопазването и грижите за възрастни хора, граничните работници и служителите в затворите.

Нова Зеландия налага санкции на Путин и руски министри

От петък отпада и ограничението за струпване на 100 души на открито. Това ще позволи да се възобновят някои концерти и големи спортни събития като маратони. Ограничението от 100 души на закрито ще бъде увеличено на 200 души, а по-късно може да бъде премахнато напълно.

Остава в сила изискването за носене на маски в много затворени помещения, включително в магазините, в обществения транспорт, а за децата на възраст над 8 години - и в училищните класни стаи.

Ардърн заяви, че действията на правителството през последните две години за ограничаване на разпространението на коронавируса са спасили живота на хиляди хора и са помогнали на икономиката.

Промените означават, че много от ограниченията ще бъдат премахнати, преди туристите да започнат да пристигат обратно в Нова Зеландия.

В миналото международният туризъм осигуряваше около 20 на сто от чуждестранните приходи на Нова Зеландия и над 5 процента от БВП.

Здравните експерти предупредиха, че някои страни, които са свалили ограниченията с намаляване на случаите от щама Омикрон,  сега преживяват нова вълна от случаи.
 
БТА