Нова обещаваща технология предсказва излизането от кома

/ Thinkstock/Getty Images
Учени тестват нова обещаваща технология, която трябва да даде възможност да се установява дали даден пациент ще излезе от кома, за да се разбере дали медицинските грижи за него да продължат или да бъдат преустановени, предаде АФП.
 
Става въпрос за определен вид кома, в която се изпада след спиране на сърдечната дейност. Изследването е обхванало 200 пациенти, които били в кома повече от 7 дни, в 14 медицински центъра във Франция, Италия и Белгия.
 
Пациентите били подложени на магнитнорезонансна томография, за да се изследва движението на гръбначномозъчната течност в мозъка. Като преценили степента на дезорганизация, свързана с въпросното движение, учените определили прагове, които позволяват да се прогнозира вероятността пациентите да излязат от кома след шест месеца.
 
"Става въпрос за анатомични данни, които не се променят", заяви един от авторите на изследването Луи Пюибасе от болницата "Питие Салпетриер" в Париж.
 
"Целта е да се разполага с достатъчно надеждни данни, за да се прецени дали медицинските грижи да бъдат спрени, или не. В някои страни тези грижи бързо се преустановяват, а в други продължават дълго. Новата технология има предимства пред всички използвани досега тестове. Получените резултати обаче трябва да бъдат потвърдени от широкомащабни изследвания", разясни той.
БТА