/ iStock/Getty Images
Норвегия планира да започне да предлага трета доза от ваксините срещу COVID-19 на всички над 18 години и ще предостави на общините възможността да използват цифрови "ковид пропуски", за да се справят с продължаващото увеличаване на случаите на зараза, обяви правителството, цитирано от Ройтерс. Норвегия досега ваксинираше с трета доза само хората на и над 65 години.

"Всички хора на възраст над 18 години ще имат възможността да си поставят трета доза догодина", каза премиерът Йонас Гар-Стьоре на пресконференция.

Исландия затяга COVID мерките за втори път в рамките на седмица

В края на септември Норвегия премахна последните рестрикции, въведени срещу коронавируса, които цели 18 месеца ограничаваха социалните отношения и спъваха работата на много бизнеси.

Стьоре каза, че въпреки всичко в страната няма пак да се налага локдаун.

Как Китай смята да овладее заразата от COVID-19


Въпреки че 87 процента от пълнолетните хора в Норвегия са ваксинирани с поне две дози ваксина срещу КОВИД-19 и 70 процента от цялото население са ваксинирани, броят на инфекциите и хоспитализациите сега бързо нараства. В националната си ваксинационна кампания, в която от септември са включени всички деца и хора на възраст над 12 години, Норвегия използва ваксини, произведени от компаниите Pfizer/BioNTech и Moderna.
БТА