По-малко от седмица след като отново въведе мерки срещу COVID-19, исландското правителство обяви ново затягане на ограниченията, което влиза в сила от полунощ, заради рекордния брой новозаразени през последните дни, предаде Франс прес.

Броят на хората, които може да се събират на публични места, беше намален от 500 на 50, посещаемостта на плувни басейни и спортни зали не може да надвишава 75 на сто от максималния им капацитет, а работното време на барове, ресторанти и дискотеки се намалява с още един час и те трябва да затварят в 22 ч.

Относително меките ограничения, въведени между миналата събота и тази сряда, не дадоха очаквания ефект: между понеделник и сряда броят на новите случаи на COVID-19 достигна рекордни числа на дневна база.

СЗО: Европа е епицентър на пандемията (ВИДЕО)

От началото на седмицата, общо 748 души в Исландия са дали положителна проба за коронавирус, което се случва за пръв път от началото на пандемията.

Островната държава в Северния Атлантик се надява също до края на годината да инжектира трета доза ваксина на 160 000 души.

"Това вероятно е единственият път за изход от епидемията, каза министърката на здравеопазването" Свандис Сваварсдотир.

СЗО: Европа е единственият регион в света с повишение на случаите на COVID-19

Близо 36 000 исландци вече са имунизирани една доза ваксина, според официалния сайт на здравните власти, като най-много са хората, имунизирани с еднодозовия препарат на Янсен. Освен това 89 процента от населението над 12-годишна възраст е напълно ваксинирано.

Европа е изправена пред силно влошаване на епидемичната ситуация, най-вече в Германия, в Централна Европа и в източната част на континента. Неваксинирани са преобладаващата част от новозаразените, както и от особено тежките случаи на заболяването.
БТА