Китай стриктно следва стратегията за нула ковид-инфекции. Всеки, дори и най-малък локален взрив на зараза с коронавирус се блокира със строги мерки. Тестването и ваксинирането напредват с ударни темпове, пише Deutsche Welle.

В сравнение с Европа и други части на света данните за новите ковид-инфекции в Китай изгледат смешно ниски. В двайсет области на страната властите регистрират локални огнища на заразата. В някои градове се говори само за единични случаи, в други има по не повече от десетина или двайсет нови инфекции на ден. Най-много случаи има в Северен Китай, където през двата почивни дни зимата нахлу с минусови температури и снеговалеж.

Това принуди много хора да стоят навън на студа, чакайки на опашка за тест. По думите на доброволец от град Синин, край центровете за тестване са вдигнати шатри, оборудвани с отопление, където хората могат да се постоплят. 

С масовите тестове китайското правителство цели да овладее местните огнища на заразата и да я блокира изцяло. Но значително по-заразната Делта мутация, която доминира също и в Китай, както и ниските температури правят задачата на властите значително по-трудна.

тест
iStock/Getty Images

Границите остават затворени

След първия взрив на епидемията от коронавирус в Ухан в края на 2019 и началото на 2020 година, страната успя да овладее ситуацията с почти драстични мерки. И до днес границите на страната остават затворени, а полетите до Китай са сведени да минимум. Народната република е последната от големите държави в света, които се придържат към целта за „нула заразени“.

Кога Китай ще се отвори отново към света, а китайците ще могат пак да пътуват в чужбина, зависи от останалия свят, заяви по държавната телевизия един от водещите китайски вирусолози. „Подобно на други страни, и при нас е възможно поетапно отваряне - най-напред към страните с висок дял ваксинирано население, а към другите ограниченията ще се премахват по-бавно и постепенно. Смятам, че чак в края на следващата година можем да мислим за свободно пътуване“, заяви експертът миналата седмица.

Китай ваксинира ударно населението си – включително и малките деца. А хората от рисковите групи получават и трета подсилваща доза. Не е ясно обаче колко ефективни са китайските ваксини срещу Делта-варианта на коронавируса. Затова и предстоящите през февруари Зимни олимпийски игри в Пекин ще се проведат изцяло без публика от чужбина.

ваксиниране
iStock/Getty Images


Десетки хиляди проследени контактни лица

Много вълнения предизвикаха съобщенията, че властите са се свързали с десетки хиляди хора, които са пребивавали в райони с локални огнища на ковид, което явно е проличало от данните на мобилните им телефони.

По информация на хонконгското издание "South China Morning Post" в милионния китайски град Ченгду са били проследени повече от 80 000 контактни лица на хора, дали положителна проба за ковид. В този кръг влизат всички, които повече от 10 минути са били на по-малко от 800 метра от лице с положителен тест за Ковид.

Всички засегнати са били уведомени с кратки съобщения на телефона да си останат у дома и да си направят два последователни PCR-теста. А QR-кодовете на техните мобилни приложения са били променени от зелени в червени. Това означава, че те временно не могат да пътуват, да ходят на ресторант, да посещават търговски центрове или административни служби.
Deutsche Welle