/ iStock/Getty Images
Китайските власти наложиха карантини на част от населението на северните провинции заради нов скок в случаите на COVID-19 - стотина дни преди зимните Олимпийски игри в Пекин.

Днес Китай съобщи за 39 нови случая, повечето предизвикани от пътуванията на група заразени туристи.

Цифрите може би изглеждат нищожни в сравнение с всекидневните данни, идващи от различни части на света, но те карат властите да удвоят бдителността си, тъй като страната се готви да посрещне зимните Олимпийски игри, започващи на 4 февруари.

Открито наскоро епидемично огнище в северния регион Вътрешна Монголия е виновно за над сто случая, установени от миналата седмица до днес. Китайските власти, водещи политика на "нулева толерантност" спрямо вируса, реагираха бързо с рестрикции и кампании за масово тестване в засегнатите области.

В Пекин бе отложен до второ нареждане маратон, в който трябваше идната неделя да участват близо 30 000 бегачи. Маратонът в централния град Ухан - първия на планетата, поразен от вируса, с 26 000 участници миналата неделя също бе отменен в последния момент по същите съображения.

Пекинското кметство препоръча на жителите да избягват пътувания извън града, ако не са крайно необходими, също и масовите събирания.

Всеки пристигащ в столицата от региони с регистрирани случаи на коронавирус трябва да представи негативен тест за новия патоген.

Полицията информира за три нови разследвания за предполагаеми нарушения на санитарните правила.

Новите случаи са открити предимно на Север, където 11 провинции започнаха масови тествания на населението.

Днес в окръг Еджин, Вътрешна Монголия, започна двуседмична карантина за около 35 000 местни жители.

В Ланчжоу, столица на северозападната провинция Гансу, спряха да се движат автобусите и такситата, затворени бяха част от туристическите обекти.

Властите обявиха, че се отменят насрочените за неделя организирани екскурзии в пет зони, където са открити случаи на коронавирус, включително Пекин. 
БТА