Засилени мерки за сигурност в училищата в Китай след нападенията
Засилени мерки за сигурност в училищата в Китай след нападенията / снимкa: Reuters

Началото на учебната седмица в Китай ще бъде съпроводено със засилено полицейско присъствие и извънредни мерки за сигурност в училищата в някои части на страната заради нападенията от миналата седмица, предаде Асошиейтед прес.

Полицейски патрули ще бъдат поставени на входовете на училищата в югозападния град Чунцин, наскоро монтирани камери и аларми ще следят за сигурността на учениците в източната провинция Фуцзиан, а в  югозападната провинция Цзянси охранителите в училищата ще бъдат въоръжени с палки и спрейове.

Засилените мерки за сигурност в училищата са част от усилията на правителството да овладее ситуацията и да успокои страховете на хората след трите нападения срещу ученици миналата седмица. Мерките влизат в сила от утре, когато училищата отново ще бъдат отворени след три дни почивка, пише БТА.

Последната атака беше извършена в петък, когато фермер нахлу с чук в училище в град Вейфан и рани пет деца, след което се самоуби.

Министерството на обществената сигурност издаде спешно уведомление до полицейските управления в страната да засилят патрулите в и около училищата в началото и края на учебния ден и да проверяват малки хотели, интернет кафенета и възстановителни центрове близо до училищата, посочи АП.