Нобеловата награда за мир ме извади от изолацията, заяви Аун Сан Су Чжи
Нобеловата награда за мир ме извади от изолацията, заяви Аун Сан Су Чжи / снимки: Reuters

Водачката на опозицията в Мианма Аун Сан Су Чжи заяви с Осло, че Нобеловата награда за мир, с която бе удостоена преди 21 години, докато беше под домашен арест, е унищожила чувството й за изолация и я убедила, че светът ще настоява за демокрация в родината й, управлявана от военна хунта, предаде Асошиейтед прес.

Често по време на домашния ми арест се чувствах сякаш вече не съм част от реалния свят. Присъждането на Нобеловата награда през 1991 г. ме накара отново да се почувствам истинска, каза Аун Сан Су Чжи в речта си при получаването на престижната награда.

Наградата привлече трайно вниманието върху борбата за политическа свобода в Мианма. Тя означаваше, че ние няма да бъдем забравени, добави опозиционерката.

В словото си Аун Сан Су Чжи настоя за освобождаване на политическите затворници в Мианма и заяви, че тя и партията й са готови да играят всякаква роля в името на националното помирение, посочва Франс прес.

За положението в Мианма днес "Дамата от Янгон" със съжаление отбеляза, че конфронтацията не е престанала, допълва БТА. Сблъсъците не са прекратени, каза Аун Сан Су Чжи по повод конфликта между будистката общност и мюсюлманското малцинство и стълкновения с етническата общност на качините.

Нобеловата награда за мир ме извади от изолацията заяви Аун Сан Су Чжи
netinfo