/ sxc.hu, архив
Млад човек в Ню Йорк е станал първият жител на САЩ от близо десетилетие, който се е заразил с полиомиелит, съобщават здравните служители на щата.
Неназованият пациент от окръг Рокланд вече не е заразен, но е развил парализа от вируса.

Длъжностните лица твърдят, че лицето не е било ваксинирано и вероятно е било изложено на въздействието на лице, получило ваксина, която съдържа отслабен жив вирус.

Последният известен случай на силно заразния вирус в САЩ е регистриран през 2013 г.

В миналото болестта всяваше страх в цялата страна, но до голяма степен беше изкоренена благодарение на националната кампания за ваксиниране, започнала през 1955 г.

Годишните случаи на полиомиелит бързо намаляват от по-малко от 100 през 60-те години на миналия век до по-малко от 10 през 70-те години, а през 1979 г. САЩ са обявени за свободни от полиомиелит.

Експерт: В България има потенциален риск от епидемични взривове на различни заболявания

През последвалите десетилетия отделни случаи на заразяване с полиомиелит са били внесени в страната от чуждестранни пътници.

Вирусът засяга предимно деца и причинява мускулна слабост и парализа, а в най-тежките случаи - трайна инвалидност и смърт.

Американците обикновено се ваксинират по схема с три или четири дози, която започва на двумесечна възраст. Около 93% от малките деца са получили поне три дози от полиомиелитната инжекция, според данните за ваксинацията на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

Но докато САЩ и други страни използват ваксини, направени с инактивирана версия на вируса, в някои страни се прилага орална ваксина, която използва вируса в отслабена жива форма. В редки случаи отслабеният вирус може да мутира и да предизвика нова епидемия. Подобно на пациента в окръг Рокланд, последният регистриран случай на полиомиелит в САЩ - седеммесечно дете, преселило се от Индия в щата Тексас през 2013 г. - е бил щам, получен от подобна ваксина.

Новината накара местните власти да насрочат ваксинации в щата Ню Йорк за петък и понеделник.

Полиомиелитът е ендемичен в Афганистан и Пакистан, но напоследък е регистриран и в други части на света.
Миналия месец здравните власти в Обединеното кралство призоваха родителите да ваксинират децата си, като предупредиха, че вирусът е открит в проби от канализацията на Лондон.
БГНЕС