Започна имунизацията срещу полиомиелит в Бяла Слатина
Започна имунизацията срещу полиомиелит в Бяла Слатина / Снимка: Дарик - архив

Ротари клуб Шумен организира благотворително събитие „Вземи вещ - дари надежда за живот“. На принципа на гаражната разпродажба всеки е добре дошъл да хареса нещо и да дари минималната сума, определена от нас (може и повече), за вещи, които иска да притежава или да подари на любим човек, съобщиха от клуба.

Заповядайте да изберете за вас, вашите близки или вашия дом - подарък или незаменим аксесоар, красиво украшение или домашен помощник, призовават от клуба и уточняват, че разпродажбата ще бъде на 26 октомври от 10 до 16 часа на ул. Черноризец Храбър № 8, в близост до хотел Контеса. За ориентиране на желаещите ще има указателни табели и усмихнати хора на мястото на събитието, се казва в съобщението на клуба.

С тази проява Ротари клуб Шумен подкрепя борбата срещу коварният вирус полиомиелит. Световната организация на Ротари се бори срещу него от 1988 г. Полиомиелитът засяга главно деца под 5-годишна възраст. Няма лечение, но полиомиелитът е предотвратим с ваксина. С помощта на много партньори и с действията и ресурсите на членовете на организацията, случаите на полиомиелит са намалели с 99.9%. За всеки дарен долар Фондацията Бил и Мелинда Гейтс допълва дарението с още два. За разлика от други вируси, полиомиелитът може да бъде изкоренен и остава ендемичен само в Афганистан и Пакистан. В Нигерия не е съобщавано от три години за случай на полиомиелит, но е важно да се продължат ваксинациите, за да се предпазят децата в другите страни.