Бегоня Гомес и Педро Санчес
Бегоня Гомес и Педро Санчес / БТА
Новината за започналото предварително разследване срещу половинката на испанския премиер Педро Санчес – Бегоня Гомес, за предполагаема корупция и търговия с влияние, хвърли отново светлина върху неволите и проблемите на дамите, стоящи до мъжете на властта.

В Испания по принцип ролята на първа дама логично се полага на кралица Летисия. Но под вниманието на медиите попада често пъти и половинката на премиера, в случая Бегоня Гомес. Тя и Педро Санчес от години са съвършеният екип, подкрепящи се  неизменно един друг, отбелязва Франс прес. Това единство двамата засвидетелстваха и след новината, че срещу Бегоня е започнало разследване в резултат на жалба, идваща от близка до крайната десница организация. „Те внасят жалба срещу Бегоня, не защото тя е направила нещо незаконно, защото знаят, че това не е вярно, а защото тя е моя съпруга“, заяви Педро Санчес относно всичко това и предупреди, че обмисля дали да се оттегли от политиката.

След няколко дни на размисъл обаче той заяви в понеделник, че остава на поста си. Но припомни, че хората забравят често пъти, че онези, които носят политически отговорности и заемат политически постове също са обикновени човешки същества, срещу чиито близки се излива поток от кал само защото те са родини на хора във властта. Санчес сподели освен това, че продължава след толкова години да е все така дълбоко влюбен в половинката си.

Бегоня Гомес е родена през 1975 г. в Билбао в Страната на баските. Завършила е маркетинг и мениджмънт и през годините се е специализирала в набирането на средства за фондации и неправителствени организации. Заемала е отговорни постове, като например в консултантската компания „Инмарк Еуропа“ или в университета „Комплутенсе“ в Мадрид. Бегоня е и активистка от левицата. Редовно е на челно място в демонстрациите за правата на жените на 8 март.

Сега тя е разследвана заради връзки, които установила в миналото в рамките на професионалните си ангажименти с компании, които сега преговарят за държавни спасителни планове или участват в търгове за обществени поръчки. Според изданието „Конфиденсиал“ Бегоня по-специално е участвала в частна среща на президента и изпълнителен директор на компанията „Глобалия“, собственик на авиокомпанията „Еър Еуропа“, която сега преговаря с правителството на Санчес за спасителен план. Срещата е била по времето, когато Бегоня е била начело на фондацията „ИЕ Център Африка“, свързана с мадридското търговско училище „ИЕ Юнивърсити“. Фондацията и „Глобалия“ дори имали споразумение за партньорство през 2020 г. Бегоня е напуснала поста, който е заемала в нея през 2022 г. Според премиера Санчес всички тези нападки идват от лидери на десницата, която се опитва да му навреди, атакувайки неоснователно половинката му.

Бегоня и Педро Санчес са двойка от началото на 21-и век. Запознават се по време на рождения ден на техен общ приятел. Те имат две деца – Айньоа и Карлота. В миналото Бегоня е била жертва на фалшиви новини, че била родена мъж, който си е сменил пола, припомня Франс прес.

В средата на април в България на официално посещение беше президентът на Италия Серджо Матарела. 82-годишният държавен глава беше придружаван от по-млада с над две десетилетия от него първа дама и това беше 57-годишата Лаура Матарела. Лаура обаче не е съпругата на Серджо Матарела, а е неговата единствена дъщеря. От близо 10 години тя е приела да изпълнява ролята на първа дама на Италия по време на официалните ангажименти на баща си, припомнят италианските издания „Фанпейдж“, „Ио дона“ и „Ел“.

Съпругата на Серджо Матарела - Мариза Киацезе, почина през 2012 г.  и това наложи неговата единствена дъщеря да приеме ролята на първа дама, когато той стана президент на Италия след няколко години.

Лаура Матарела по професия е адвокат. Специалистка е по административно право. Тя има двама братя – Франческо и Бернардо. От 2015 г. Лаура Матарела изоставя професията си, за да бъде първата дама на Италия и като такава се справя отлично по време на приеми в президентския дворец „Куиринале“, при посрещането на държавни глави и техните половинки, по време на официални задгранични визити и други прояви и церемонии. 

Лаура, но също и двамата й братя, знаят много добре какво е да даваш жертви при изпълнението на задълженията си.  Те са племенници на Пиерсанти Матарела, брата на Серджо Матарела, който беше областен управител на остров Сицилия и беше убит от мафията Коза Ностра през 1980 г. Любопитното е, че Пиерсанти и Серджо Матарела са били женени и за две сестри – Ирма и Мариза Киацезе.
Настоящата първа дама или по-точно "първа дъщеря" на Италия е омъжена за Козимо Комела, който е ръководител на отдела за дигитални технологии в Италианския орган за гарантиране на защитата на личните данни. Двойката има три деца – Манфреди, Мария Киара и Костанца, които са съответно на 27, 24 и на 20 години. 

Лаура Матарела се откроява с винаги премерения си вид и дискретен стил, с който по нищо не отстъпва на други първи дами, било то знатни персони или президентши. Заради ролята, която изпълнява, тя често пъти е извън дома. Но самата тя признава, че й харесва да бъде до баща си по  време на официални събития. 

Лаура Матарела много рядко дава интервюта за медиите и е много резервирана. Но хора от обкръжението на президента на Италия я описват като жена с решителен характер. През 2016 г. в интервю за италианското издание „Ки“ тя заяви: „Всички трябва рано или късно да посетят някои бежански лагер“. Това изказване тя направи след пътуване с баща си до Африка. „Преди всичко, бежански лагер трябва да посетят онези, които казват, че бежанците трябва да бъдат оставени там, където са“, допълни тя тогава.

В съседката на Италия Франция първата дама Брижит Макрон винаги е била в обектива на медиите заради голямата разлика във възрастта, която има между нея и президента Еманюел Макрон. Така че нищо, свързано с нея, не убягва на бдителното око на журналистите.

На 16 април френското филмово студио „Гомон“  обяви, че е започнала работата по създаване на мини сериал, посветен на Брижит Макрон. Сериалът е на етап писане на сценарий. Той ще има 6 епизода по 45 минути и ще бъде озаглавен „Брижит, една свободна жена“, съобщи Франс прес. В него ще се проследи изключителния път на Брижит Макрон от класната стая и училищния театър, който тя е ръководила и където тя се е запознала с Еманюел Макрон, до коридорите и залите на Елисейския дворец, където от няколко години тя изпълнява ролята на първа дама с успех.

Близки на семейство Макрон казват, че то няма нищо общо със сериала и е научило за първи път за него, когато „Гомон“ е обявил новината за плановете си в средата на април. Френското студио подчерта още тогава, че сериалът ще бъде фикция и ще се фокусира преди всичко върху любовната история между президента и неговата половинка. Засега са известни само имената на сценаристите  - Бенедикт Шарл и Оливие Пупоно. Няма никаква информация относно изпълнителите на ролите. Но в някои медии се появиха спекулации, че това може да са американските актьори Джулия Робъртс и Райън Гослинг.

Новината за сериала, посветен на Брижит Макрон и на нейната любовна история с Еманюл Макрон, определено ще се хареса на певицата Риана, която от 2017 г. не спира да хвали първата двойка на Франция, описвайки ги като очарователни и много смирени хора. Певицата неотдавна в разговор с журналист на американското списание „Интервю“ си спомни именно за срещата си със семейство Макрон през 2017 г., с което оттогава тя поддържа отлични отношения, съобщава „Фигаро“. В интервюто Риана описва Брижит Макрон като една много грациозна първа дама.

А първата среща на певицата със семейство Макрон идва след пост в „Туитър“ от 2017 г. Тогава Риана отправя питане към Макрон дали Франция би финансирала нейния фонд за образованието на децата, които по една или друга причини не посещават училище.  Месец по-късно Риана е поканена в Елисейския дворец, за да обсъди с Макрон този въпрос. Риана се среща отново с него в Сенегал година по-късно по повод конференция за посещаемостта на училищата в бедните срани. Последната среща на певицата със семейство Макрон датира от януари 2024 г., когато тя присъства на поставяне на началото на инициатива, целяща набиране на средства за подобряване достъпа до здравни грижи за бедни деца.

Говорейки за Брижит Макрон, не е за изпускане и фактът, че в началото на април френската първа дама беше поканена да гостува на снимачната площадка на четвъртия сезон на „Емили в Париж“, прочутата продукция на „Нетфликс“ с Лили Колинс, посветена на живота на чужденка, избрала Париж за град, в който да живее и опитваща се да проумее парижкия начин на живот и на мислене. На снимачната площадка Брижит Макрон е била посрещната от Лили Колинс и от режисьорката на сериала Дарън Стар, отбелязва „Фигаро“. Според британския „Дейли мейл“ това не е било просто гостуване, а обсъждане на евентуална поява на френската първа дама в сцена от сериала, в която тя ще изиграе себе си. Тази хипотеза не е изненада за никого, защото според британското издание Брижит Макрон била фен на сериала още от първия му сезон. Именно в този първи сезон в сериала в гръб се появява персонажът на Брижит, изпълняван от двойничка на френската първа дама.

Но не само хубави новини има в живота на половинката на Еманюел Макрон тази пролет.  В разгара на кандидат президентската кампания в САЩ и на кампанията за евроизборите отново се възродиха конспиративните теории, че Брижит Макрон била родена като мъж на име Жан-Мишел Троньо, който после си е сменил пола, отбелязва Франс прес.

Във Франция тези теории се завъртяха в края на 2021 г., няколко месеца преди президентските избори, на които Макрон се бореше за преизбиране. Тогава фенове на конспиративните теории съзряха голям заговор за прикриване на тайната на Брижит Макрон. Всичко това дори накара първата дама да сезира тогава правосъдието.

Сега отвъд Атлантическия океан, в САЩ, консервативната американска блогърка Кендис Оуънс през март отново подхвана историята за предполагаемата голяма тайна на Брижит Макрон. Оуънс е освен блогърка, и анализатор, телевизионна водеща, авторка на медийни публикации и е смятана за новото лице на американския консерватизъм, отбелязва „Вашингтон пост“. Тя също така е поддръжник на Тръмп, климатоскептична е, подкрепя идеята за ограда по американо-мексиканската граница, критично настроена към предоставяне на повече права на ЛГБТ общността и настоява за реформа на системата за социално подпомагане в САЩ, която според нея превръща много хора в зависими от социалните помощи и не ги подтиква да се оправят сами в живота и да търсят работа.

На 11 март във видео в „ЮТюб“ Кендис Оуънс именно заговори отново за тайната на Брижит Макрон, която уж била родена като мъж на име Жан-Мишел. Видеото беше изгледано милион и половина пъти, преди да бъде свалено от социалната мрежа. В него Оуънс казва, че се базира на френското издание „Фе е докюман“ („Факти и документи“), основано през 1996  г. от представителя на френската крайна десница Еманюел Ратие, припомня Франс прес. Днес изданието, което е обрисувано като „поверителен бюлетин“, се списва от Ксавие Пусар, самоопределящ се като разследващ журналист, правещ задълбочени анализи на френски политически фигури. През 2021 г. изданието „Фе е докюман“ заговори за тайната на Брижит Макрон, базирайки се на изследвания и проучвания, направени от Наташа Рей, която се обрисува като независима журналистка. Именно през 2021 г. тя пък постави началото на фалшивата новина, че Брижит Макрон е била родена като мъж, пише френското издание „Мариан“.

Две години по-късно новото в ситуацията с тази фалшива новина, която продължава да помрачава ежедневието на семейство Макрон, е това, че Ксавие Пусар е започнал да превежда конспиративните теории за Брижит Макрон на английски и както той самият казва ги е изпратил дори на антуража на Доналд Тръмп. Той действал така по съвет на Орелиен Поарсон, бивш специалист от рекламната индустрия, изявяващ се в социалната мрежа „Екс“ под псевдонима Зое Саган. Под този псевдоним Поарсон се представя за анализатор, писател, есеист, романист. 

С Пусар и с Поарсон е разговаряла репортерката на френското издание „Обс“ Еманюел Анизон. На 22 март в резултат на тези разговори тя публикува статията си „Аферата Мадам“, в която проследява как се е зародила фалшивата новина за Брижит Макрон, пише Франс прес. Анизон споделя пред френската новинарска агенция, че по време на разговорите си с Пусар и Поарсон двамата са сподели, че мечтаели да изнесат слуха за Брижит Макрон отвъд Атлантика. За Пусар журналистката казва, че той има политически връзки, докато за Поарсон тя казва, че той имал много изострено чувство за комуникиране на информации, в случая с Брижит Макрон – на неверни информации. 
За успокоение на Брижит Макрон в миналото подобни конспиративни теории бяха тиражирани и за премиерката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн и за първата дама на САЩ Мишел Обама. 

На 8 март, на Международния ден за правата на жените, Еманюел Макрон мимоходом спомена за фалшивите новини за съпругата му. „Най-лошите неща са фалшивите информации и инсценираните сценарий, на които хората в крайна сметка започват да вярват и които нарушават спокойствието на интимно пространство на човека, засегнат от тях“, заяви Макрон.

Малко по на изток от Франция, в Словакия, избирането на Петер Пелегрини за президент породи коренно различни вълнения, а именно дали по време на церемонията по встъпването му в длъжност до него ще има първа дама. Пелегрини е ерген и бе обявен от редица словашки издания за най-сексапилния политик в страната. Още когато обяви кандидатурата си за президент, той увери сънародниците си, че продължава да живее сам.

„Ако бъда избран за президент, няма да бъда придружаван от първа дама или от който и да е било“, заяви той, припомня Франс прес.
В друга страна, започваща със С – Сенегал, неотдавна встъпи в длъжност новоизбраният президент, 44-годишният Басиру Диомайе Файе и на церемонията по полагане на клетва той беше придружаван не от една, а от две първи дами, неговите две съпруги – Мари и Абса. Защото Файе е двуженец, една все още популярна в Сенегал практика, отбелязват световните агенции.

От дълго време полигамията е обект на полемика в страната, съставена от над 90 процента от мюсюлмани. Но сега с идването на власт на новия президент и на две първи дами темата се върна в центъра на дебатите. През 2022 г. Комисията към ООН за правата на човека определи в свой доклад полигамията като дискриминация към жените, която трябва да бъде изкоренена. Много жени в Сенегал са против нея също. Сенегалската писателка Мариама Ба посвещава на въпроса и прочутия си роман от 1979 г. „Едно толкова дълго писмо“, в който описва самотата на първата съпруга, след като в живота на съпруга й се появява втора съпруга.  Няколко популярни сериала в Сенегал също разглеждат тематиката, като например „Метреса на женен мъж“ и „Полигамия“. 

Според бившата сенегалска министърка на културата, професорката по история Пенда Мбоу новата ситуация в сенегалския президентски дворец е напълно нетипична. Досега Сенегал е имал една първа дама, а сега целият протокол ще бъде съобразен с две първи дами.

Мюсюлманската религия позволява на един мъж да се жени за до четири жени, ако има средствата да ги издържа. Според официалните данни в Сенегал 32,5 процента от женените сенегалци живеят в полигамен съюз, но данните са от официален доклад от 2013 г. Тези данни може да са се променили, но в Сенегал много бракове изобщо не се регистрират.

Според сенегалския социолог Джиби Диакхате новият президент чрез полигамията си отправя силен сигнал към другите мъже да поемат отговорност за това, че са избрали да се придържат към тази практика. Самият Файе се хвали с двете си съпруги, които нарича невероятни и много красиви. „Благодаря на Бога, че те винаги стоят зад мен“, заяви той по време на предизборната си кампания.

Едната от двете първи дами – Мари Кон, е съпруга на Файе от 15 години. Тя произхожда от същото село, от което произхожда и той. Двамата имат четири деца – три момчета и едно момиче. Преди повече от година Файе се ожени за втората си жена Абса, но засега те нямат деца. Мари Кон Файе е на 34 години и е най-голямото от седем деца в семейството на сенегалски учител. Тя е учила в католическо училище и е завършила университета в Дакар, а после и Висшия институт за мениджмънт в Дакар с ориентация банкиране и застрахователно дело. Известна е като защитничка на правата на жените. Бори се и за подобряване на достъпа до здравните грижи и до образование в Сенегал. За втората съпруга на Файе – Абса, се знае малко, освен, че е на 31 години. Не е известно и нищо за родителите й, нито за останалите й близки. Общото между двете първи дами на Сенегал е, че те са изключително елегантни и красиви.

Отвъд Атлантика, в САЩ, първата дама Джил Байдън освен, че е заета с подкрепата на усилията на съпруга й Джо Байдън да спечели втори президентски мандат, има и други вълнения. Тя се готви за литературна премиера, отбелязва Асошиейтед прес. През юни от печат излиза книгата „Уилоу, котката на Белия дом“, вдъхновена и посветена на друга „другата първа дама“ -  женската котка Уилоу, която обитава президентството вече от четири години.

Уилоу е късокосместа сива писана, която впечатлила Джил Байдън още през 2020 г., като скочила на сцената във ферма в Пенсилвания, докато Джил произнасяла реч по време на кандидат-президентската кампания на Джо Байдън. След това семейство Байдън осиновило котката и я кръстило на родния й град Уилоу Гроув в щата Пенсилвания.
Уилоу е единствената домашна животинка, която живее сега в Белия дом. Семейство Байдън имаше три немски овчарки – Чапм, Мейджър и Командър. Чамп почина през 2021 г., а другите двама герои бяха отпратени от президентството заради агресивно поведение, от което си изпатиха дори служители на Белия дом и на Сикрет сървис.

Президентските животинки често пъти биват герои на книги. Такива има написани за кучетата на Джордж Буш-старши и на Барак Обама – Мили и Бо. А бившата първа дама Хилари Клинтън написа книга за писмата,  които почитатели на семейство Клинтън, изпращали до двете им домашни животни – кучето Бъди и котката Сокс.

Книгата за котката Уилоу е била написана от Джил Байдън съвместно с писателката Алиса Сатън Капучили и илюстрирана от Кей Бирюби. Приходите от нея ще отидат за фондации, които се грижат за армейски кучета. Джил Байдън е авторка на още няколко книги за деца и на мемоари, публикувани през 2019 г.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

        
 
 
Габриела Големанска/БТА