Неутрализираха авариралия кладенец в Мексиканския залив
Неутрализираха авариралия кладенец в Мексиканския залив / снимка: Reuters, архив

Специалистите на „Бритиш петролиъм" успешно извършиха операцията „статично неутрализиране", чиято цел бе окончателно да бъде запушен авариралия кладенец в Мексиканския залив, съобщи компанията, цитирана от световните агенции.

Това означава, че чрез метода на изливане на цимент и специална сондажна смес в ствола на кладенеца инженерите на „Бритиш петролиъм" са успели да нормализират налягането в него, а това открива възможност за пълно и окончателно запечатване на авариралия кладенец. Постигнатият резултат е „паметно събитие" отбеляза говорителката на компанията Шейла Уилямс, посочва БТА.

На 20 април в Мексиканския залив на плаващата петролна платформа на „Бритиш петролиъм" „Дийпуотър хърайзън" стана взрив, последван от пожар, отнел живота на 11 служители. По неияснени все още причини при аварията не се е задействала автоматичната система за блокиране на кладенеца, от който започва неконтролируемо да изтича петрол. Това породи безпрецедентна екологична катастрофа по американското крайбрежие. Аварията се отрази изключително тежко на петролната компания. Акциите й рязко поевтиняха и тя загуби 70 млрд. долара от корпоративния си капитал. На световните пазари се заговори за евентуално поглъщане на БП от нейни конкуренти и по-специално от американската Ексън мобил.