Филипинският президент Фердинанд Маркос-младши нареди на министерството на околната среда и природните ресурси, както и на други агенции, да оценят въздействието върху околната среда на петролния разлив от огромния танкер, който се обърна край бреговете на Батан тази сутрин, съобщи филипинската новинарска агенция (ФНА).

Танкерът, превозващ 1,4 млн. литра промишлен мазут, се преобърна и потъна днес край Манила, съобщиха властите, предаде АФП.

"Успяхме да спасим 16 от 17-те членове на екипажа, един от които е в неизвестност", заяви министърът на транспорта Хайме Баутиста на брифинг за медиите.

Силните ветрове и високите вълни затрудняват спасителната операция, добави той.

Инцидентът стана рано тази сутрин, на около седем километра от община Лимай.  Корабът "Тера Нова" "се преобърна и в крайна сметка потъна", се казва в изявление на филипинската брегова охрана.

Открито е нефтено петно и са мобилизирани служители по опазване на морската среда, които се опитват да го ограничат.

"По принцип това, на което трябва да направим оценка, е къде се е намирал преобърналия се кораб? Какви са били приливите и отливите в залива, когато горивото е изтекло? Какви са били ветровете тогава? Имаме нужда от допълнителна информация", заяви президентът.

"Вече има петролен разлив, а в момента не можем да изпратим помощ поради бурните ветрове и големи вълни", каза министърът на транспорта. Той добави, че при първа възможност ще се изпратят ресурси за помощ на място.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Габриела Иванова, Любомир Мартинов/БТА