Недоволство срещу стената, изграждана от САЩ в Багдад между сунити и шиити
Недоволство срещу стената, изграждана от САЩ в Багдад между сунити и шиити / netinfo

Стената, която американските войници в Багдад строят около сунитски квартал с цел да го защитят от околните шиитски райони, предизвика недоволството на сунитската общност, предаде Асошиейтед прес.

Американските военни се надяват, че стената около сунитския квартал Азамия ще предотврати сблъсъците на религиозна основа между сунити и шиити, които не секват в иракската столица. Жители на квартала обаче са обезпокоени от американския проект и твърдят, че са обидени от решението да бъдат обградени със стена. Съоръжението ще превърне целия квартал в затвор и ще бъде колективно наказание за всички жители на Азамия заради малцина терористи, казва местен жител.

Според друг жител на сунитския квартал обаче стената е добро решение за сигурността, но ако е за кратко време. Ако остане по-дълго, ще бъде катастрофа за хората, защото и ще ограничи тяхното движение.

Когато стената бъде завършена, в квартала Азамия ще може да се влиза и излиза единствено през контролни пунктове, контролирани от иракски войници, съобщиха американските военни. Местни лидери казаха, че американците започнали строеж на стената на 10 април преди да получат разрешение от градските власти.

Силите на САЩ и Ирак отдавна използват ограждения около градски пазари и военни обекти като силно укрепената Зелена зона в центъра на столицата, за да предотвратяват атаки, в това число и атентати с коли бомби, отбелязва АП. За първи път обаче стена се издига около цял квартал.