Небрежност, а не случайност, е причинила смъртта на Кристоф дьо Маржори
Небрежност, а не случайност, е причинила смъртта на Кристоф дьо Маржори / БГНЕС

Основната причина за смъртта на президента на "Тотал" (Total) и още трима души на московското летище "Внуково" е не трагична случайност, а небрежност в работата на летищните служби. Това заяви пред ТАСС говорителят на Следствения комитет (СК) на Руската федерация Владимир Маркин.

По думите му представители на аерогарата се опитват да представят катастрофата на самолета "Фалкон", като "ужасно трагично стечение на обстоятелствата". Всъщност сблъсъкът между самолета и снегорин на пистата е плод на "престъпно нехайство на длъжностни лица, които не са могли да осигурят съгласуваност в действията на служителите на летището", каза той.

Маркин добави, че следователите продължават огледа на местопроизшествието с участието на представители на Междудържавния авиационен комитет (институция съгласно споразумение между Русия и няколко бивши съветски републики - бел. ред.).

Владимир Маркин каза още, че бордовите записващи устройства за говор и летателни параметри (т. нар. черни кутии) са открити, иззети и предадени за анализ. Иззета е и техническата документация, регламентираща работата на летището, видео- и аудиозаписи, които също се анализират.

По-рано бе съобщено, че шофьорът на снегорина, с който самолетът се е сблъскал при излитане, е арестуван за 48 часа и следователите ще поискат от съда да удължи срока за задържането му под стража. Съобщено бе също, че в момента на катастрофата шофьорът е бил в състояние на алкохолно опиянение.

Говорителят на СК каза, че следователите ще проверяват причинно-следствената връзка между случилото се и действията на водача на снегорина. По думите му следствието разработва и други версии, вкл. грешка на авиодиспечерите, които ще бъдат тествани за употреба на алкохол и психотропни вещества.

Маркин предупреди, че в близко бъдеще ще бъдат взети мерки за отстраняването от работа на "редица служители на летището, които могат да възпрепятстват разследването". Той констатира, че зад небрежността на "конкретните изпълнители" стоят по-високопоставени ръководители на летището, на чиито действия и бездействия ще бъде дадена правна оценка. "Не са изключени и други арести по това дело", заключи говорителят на Следствения комитет на Руската федерация.

По предварителни данни на 20 октомври, 23,57 ч. московско време, на летище "Внуково-3" при излитане четириместен самолет "Фалкон-300" по маршрут Москва-Париж се удря в специализиран автомобил. Самолетът е обхванат от пламъци и пада на пистата, като загиват президентът на петролната компания "Тотал" Кристоф дьо Маржори и трима души екипаж.

Днес руският президент Владимир Путин изпрати до френския си колега Франсоа Оланд съболезнователна телеграма по повод смъртта на Маржори , като отбеляза, че в негово лице Русия е изгубила "един истински приятел, за когото ще пази най-добър спомен".

Източник: БТА