Не наложиха пълна забрана на убийствата на палестински екстремисти в Израел
Не наложиха пълна забрана на убийствата на палестински екстремисти в Израел / netinfo

Израелският Върховен съд реши да не налага пълна забрана върху физическото елиминирането на палестински екстремисти от специалните служби, съобщи Асошиейтед прес. Съдът се аргументира с твърдението, че в някои случай такива убийства се смятат за законни според международното право.

"Невъзможно е предварително да се установи дали всяко целенасочено убийство попада в обхвата на забраните, наложени от международното право", посочва съдът в решението си. В документа все пак се отбелязва, че тази практика на специалните служби не винаги е законна.

Израелският Върховен съд бе сезиран през 2002 г. от три неправителствени организации да се произнесе по практиката на целенасочено физическо елиминиране.

Решението на Върховния съд на практика узаконява методите, която израелските специални служби използват през последните шест години в борбата си с палестински екстремисти. По данни на хуманитарната организация "Бцелем" от 2000 г. насам 210 палестинци са били екзекутирани при целенасочени удари, при които са загинали и 119 палестинци, случайно намирали се наблизо.

Военните оправдават своите действия с твърдението, че елиминирането на лица, заподозрени в подготовката на нападения в гъсто населени райони на Израел, е единственият ефикасен начин да бъдат спрени палестинските терористи.

Най-често нападенията се извършват от вертолети или безпилотни самолети, които действат според получена разузнавателна информация или се насочват към целите от наблюдатели и информатори на земята.