Полицията в Белград използва днес сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи срещу въвеждането на ограничителни мерки за борба с коронавируса, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Сърбия въвежда нови мерки срещу коронавируса

Сърбия протести
БГНЕС

Президентът на Сърбия Александър Вучич даде заден ход от плановете си да постави отново Белград под карантина тази седмица, но това не спря хората да използват пиротехника и да хвърлят камъни, докато опитват да нахлуят в сградата на парламента.
 

Няколко души бяха ранени при сблъсъци пред парламента днес, включително някои от опозиционните лидери.

Десетки ранени при протестите в Белград снощи

Сърбия протести
БГНЕС


Протестът започна към 18 часа местно време и отначало всичко беше спокойно, но малко след 20 часа групи младежи започнаха да хвърлят бутилки и пиротехнически средства срещу полицията. Полицията отговори със сълзотворен газ.

Сърбия връща полицейския час от петък заради бум на случаите на COVID-19

Сърбия протести
БГНЕС

Според местна телевизия, по време на протест в Нови Сад, групи млади хора са счупили прозорци на административна сграда. Преди това протестиращи са разбили витрини в клон на управляващата Сръбска прогресивна партия в Ниш.

Вчера протестиращи влязоха в схватка с полицията и се опитаха да влязат в парламента в Белград, след като Вучич обяви, че през уикенда ще бъде въведен полицейски час.

Сърбия протести
БГНЕС


Междувременно президентът на Сърбия призова гражданите да не се събират на протести, за да не се заразят с коронавирус. Според Александър Вучич протестите са били организирани с политическа цел, като дори разузнаването на някои държави помогнало. Президентът не каза за кои държави говори.

Недоволството избухна след обявяването на план за нов полицейски час заради пандемията. Сърбия регистрира над 350 новозаразени за един ден и общо над 16 000. След протестите Вучич каза, че ще посъветва здравните власти да няма полицейски час.

Граждани на Сърбия, бъдете спокойни, бъдете мирни, няма да има нестабилност и хаос в нашата страна. Тези, които мислят, че с насилие ще решат нещата, ще бъдат изправени пред закона. Моля ви да не се събирате на големи групи, за да избегнем тази ужасна зараза. Мисля, че днес беше вторият най-лош ден изобщо, с 357 положителни проби от 8600 направени”, каза той.

БТА