Втори ден от началото на военната операция на Русия в Украйна – напрегнати и решителни часове. Руските сили настъпват от всички посоки - от север, от изток през Донецк, Луганск, Харков и Суми, и от Крим на юг. Украйна прави всичко възможно, за да се отбранява и да дава отпор. Няколко големи града и стратегически обекти вече бяха превзети или обкръжени. Все пак ситуацията е изключително динамична, а информацията е противоречива.

Настъпващите руски сили са поразили 211 украински военни цели, съобщи Интерфакс, като се позова на руското министерство на отбраната. Украинският военен министър каза, че при инвазията им в Украйна ще загинат толкова руски войници, колкото загубиха живота си в двете чеченски войни.

Путин призова за военен преврат в Украйна

Руските войски днес са обкръжили два града в Североизточна Украйна - Суми и Конотоп, съобщи агенция Укринформ, цитирайки представители на местните власти. Според агенцията жителите на Сумска област биха могли да се отправят към Киев, но по пътя им към украинската столица вече има разположени пропусквателни постове на руските войски. Украинските сухопътни войски съобщиха, че след като са понесли тежки загуби, руските войски са били спрени край североизточния град Конотоп.

Междувременно съветник на президента на Украйна заяви днес, че страната е запазила контрола си върху територията, атакувана от руските сили. "Идеята на Русия е да създаде хаос и да формира временна администрацията", заяви Михайло Подоляк. Като най-тежка той определи ситуацията в градовете Харков, Суми и Юг, съобщи Ройтерс.

Руските войски пресякоха река Днепър в Южна Украйна след ожесточени боеве. Сега те има достъп до стратегически важния град Херсон, обявиха местните власти, цитирани от ДПА.

"Врагът нападна със значителни сили и понесе тежки загуби", посочиха властите. В крайна сметка, обаче, защитниците на района загубиха контрола над него.

Местните власти заявиха, че правят всичко възможно да поддържат реда и да спасят животи. Херсон, с население от почти 300 000 души, играе важна роля за защитата на пристанищния град Одеса, отбелязва ДПА.

В РАЗВИТИЕ: Напрежението в Киев расте всяка минута (ВИДЕО)

Междувременно тази вечер очевидец сподели с Ройтерс, че в Киев вече се чуват взривове от артилерийски снаряди. Друг очевидец сподели, че в западните райони на украинската столица се чува интензивна стрелба.

По-рано днес Киев обяви отново въздушна тревога. Властите призоваха всички лица, които са в украинската столица, да се отправят спешно към най-близките укрития. Приблизително по същото време бе обявена въздушна тревога и във Виница (на 200 км югозападно от Киев).

Рамо до рамо с военните части на Украйна и доброволците застанаха и украинският президент Володимир Зеленски. Както и бившият шампион по бокс в тежка категория Виталий Кличко и настоящ кмет на Киев, който каза, че ще се сражава с брат си.

Руските военни са напът да превземат и Мариупол, водят се ожесточени боеве

Украинското президентство: Русия е поела контрола върху АЕЦ „Чернобил“
 
БТА, ДПА, Ройтерс, CNN