Владимир Путин призова за военен преврат в Украйна. Това заяви руският президент в свое обръщение по време на среща със Съвета за сигурност, посочва РИА "Новости".

"Искам да се обърна към военния персонал на въоръжените сили на Украйна - не позволявайте на неонацисти и украински радикални националисти да изпозлват вашите деца, съпруги и родители като човешки щитове", посочи Путин. 

"Вземете властта в свои ръце, изглежда, че ще е по-лесно да се споразумеем с вас, отколкото с тази банда неонацисти в Киев, които са се настанили и са взели за заложник целия украински народ", допълни той. 

Според "обективни данни", цитирани от Путин, милициите са с тежки ракетни системи за залпов огън, които са разгърнати в централните части на големи градове, като Киев и Харков.

"Те планират да провокират ответен огън от руски ударни системи по жилищни райони. Те действат, точно както правят терористите по света. Те се крият зад хората с надеждата, че след това ще обвинят Русия за цивилните жертви. Добре известен факт е, че всичко това се случва по съвет на чуждестранни съветници, най-вече американски", заяви още руският президент.

По думите на държавния глава, руските военни в Украйна действат "смело, професионално и героично". 

В РАЗВИТИЕ: Руската армия влезе в Киев с танкове, Украйна праща военни машини


 
Русия е готова да изпрати делегация за преговори с Украйна

По-рано през деня стана ясно, че Владимир Путин е готов да изпрати делегация в Минск за преговори с Украйна. Това потвърди говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Путин е заявил и пред китайския си колега Си Цзинпин, че Москва е готова да води преговори на високо равнище с Киев, предаде Ройтерс, като цитира изявление на китайското външно министерство.

Руският президент е заявил пред Си, че САЩ и НАТО дълго време са пренебрегвали основателните опасения на Русия за сигурността, неведнъж са се отказвали от поети ангажименти и са продължили да разширяват разполагането на свои военни сили на изток, въпреки стратегическите опасения на Москва, се казва в изявление на уебсайта на китайското външно министерство.

Кремъл защити нападението срещу Украйна и приветства предложението на Зеленски за диалог

Украинският президент Володимир Зеленски призова днес във видеообръщение руския президент Владимир Путин да седнат на масата за преговори, за да избегнат гибелта на хора, съобщи украинската национална информационна агенция Укринформ.

"Искам отново да се обърна към президента на Руската федерация. На цялата територия на Украйна се водят боеве. Нека да седнем на масата за преговори, за да спрем гибелта на хора", заяви Зеленски.

Той призова Европейския съюз да действа по-бързо и решително за налагане на санкции срещу Русия заради нахлуването в Украйна, посочва Ройтерс.

"Европа има достатъчно сила, за да спре тази агресия", каза Зеленски.
БГНЕС