Президентът на Русия Владимир Путин е готов да изпрати делегация в Минск за преговори с Украйна, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"В отговор на предложението на (президента на Украйна Володимир) Зеленски Владимир Путин е готов да изпрати в Минск руска делегация на ниво представители на министерството на отбраната, министерството на външните работи и администрацията на президента за преговори с украинска делегация", заяви Песков пред журналисти.

По-рано днес украинският президент Володимир Зеленски чрез видеообръшение предложи на Владимир Путин да седнат на масата за преговори. Облечен във военни дрехи, президентът на страната обвини европейските лидери в бездействие. "Искам да се обърна към президента на Руската федерация още веднъж. Навсякъде в Украйна се водят боеве. Нека седнем на масата за преговори, за да спрем загубата на човешки животи", призова той.

Кремъл защити нападението срещу Украйна и приветства предложението на Зеленски за диалог

Междувременно стана ясно, че Путин е заявил пред китайския си колега Си Цзинпин, че Москва е готова да води преговори на високо равнище с Киев, предаде Ройтерс, като цитира изявление на китайското външно министерство.

Китай отказа да определи руските действия в Украйна като нашествие или да отправи критики срещу Русия, въпреки засилването на руската офанзива.

Путин е заявил пред Си, че САЩ и НАТО дълго време са пренебрегвали основателните опасения на Русия за сигурността, неведнъж са се отказвали от поети ангажименти и са продължили да разширяват разполагането на свои военни сили на изток, въпреки стратегическите опасения на Москва, се казва в изявление на уебсайта на китайското външно министерство.

Китай неведнъж е призовавал за намиране на решение на кризата чрез диалог. Пекин подкрепя Русия и Украйна в намирането на решение чрез преговори, заявил е Си, цитиран от външното министерство. Освен това китайският президент е призовал всички страни да се откажат от начина на мислене, останал от времето на Студената война, да уважават основателните опасения на всички страни в сферата на сигурността и да създадат балансиран, ефективен и устойчив механизъм за европейска сигурност чрез преговори, се подчертава в изявлението.

Си е заявил също, че Китай зачита суверенитета и териториалната цялост на всички страни, се казва още в изявлението.

Китай обяви подкрепата си за Русия

Украинският президент Володимир Зеленски призова днес във видеообръщение руския президент Владимир Путин да седнат на масата за преговори, за да избегнат гибелта на хора, съобщи украинската национална информационна агенция Укринформ.

"Искам отново да се обърна към президента на Руската федерация. На цялата територия на Украйна се водят боеве. Нека да седнем на масата за преговори, за да спрем гибелта на хора", заяви Зеленски.

Той призова Европейския съюз да действа по-бързо и решително за налагане на санкции срещу Русия заради нахлуването в Украйна, посочва Ройтерс.

"Европа има достатъчно сила, за да спре тази агресия", каза Зеленски.

„Доколкото държавните институции в Европа не бързат с вземането на реални и твърди решения, всеки европеец в своята столица може да иде в нашето посолство и да предложи своята помощ. Освен това искайте от правителствата си Украйна да получи повече – по-голяма финансова помощ и повече военна подкрепа. Понеже тази помощ е помощ за вас.

Защото това е помощ за Европа. Вие сами помагате на себе си“, каза Зеленски.

Той отбеляза, че всеки, който има боен опит и не желае да гледа нерешителността на политиците, може да дойде и да защити Европа заедно с украинците. 

„Вече ви шантажираха с газ. Унизиха ви. Искат да ви разделят, както днес се опитват да разделят и Украйна. Защитавайте се. Така, както ние защитаваме себе си“, добави украинският президент. 
БТА