Най-малко 20 ракетни удара нанесе Израел срещу Ивицата Газа
Най-малко 20 ракетни удара нанесе Израел срещу Ивицата Газа / снимкa: БГНЕС

Израелската бойна авиация нанесе тази нощ най-малко 20 ракетно-бомбени удара срещу Ивицата Газа, контролирана от ислямисткото движение Хамас. Шест деца и един възрастен палестинец са убити, съобщи Франс прес, като се позовава на източници от местните болници. Четири момиченца от едно семейство на възраст от 1 до 12 години загинали при въздушно нападение в Джабалия, в северната част на Ивицата Газа. Семейството живеело край джамия, която била мишена на бомбардировките. Две момченца били убити при ракетен удар срещу Рафах, в южната част на Ивицата Газа. Седмият загинал е боец на Хамас.

От началото на израелската въздушна офанзива в събота са нанесени близо 300 въздушни удари, при които са загинали 310 души, а 1420 са ранени, по най-нови данни, оповестени от началника на службата за гражданска защита в Ивицата Газа, Муауя Хасанеин. Повечето жертви са бойци на Хамас, но има и неуточнен брой цивилни, включително деца.

За първи път днес беше нанесен удар по сградата на министерството на вътрешните работи в град Газа, но не се съобщава за жертви. По сведения на телевизия Ал Манар при въздушните нападения тази нощ са унищожени складове с хранителни продукти и медикаменти, избухнал е пожар в нефтохранилището на пристанището, повредена е сградата на градската болница "Аш Шифаа", предаде ИТАР-ТАСС.

Израелски самолет бомбардира Ислямския университет в центъра на град Газа, смятан за крепост на Хамас. Пет ракети били изстреляни срещу университетските лаборатории. При нападението в сградата нямало студенти.

Говорител на израелската армия заявил, че лабораториите били използвани за направа на ракети, експлозиви и електроника за въоръженото крило на Хамас, а съседна сграда служела за оръжеен склад и място за срещи на членове на движението.

Израелски лидери обявиха, че ще продължат офанзивата въпреки международните критики и гневните протести в арабския свят. Външният министър на Израел увери, че целта на операцията не е да бъде окупирана отново палестинска територия, а да бъде сложен край ракетния обстрел срещу Израел, предаде Асошиейтед прес.

Ракета, изстреляна от палестинци в Ивицата Газа, уби един израелец и рани осем в южния израелски град Ашкелон днес, съобщи кмета на града. Жертвите се намирали на строителен обект, който бил улучен от ракета тип "Катюша".

Това е вторият убит израелец от началото на мощната военна операция, предприета в събота от Израел срещу ислямисткото движение Хамас в Ивицата Газа. От началото на израелската въздушна офанзива в събота са нанесени близо 300 въздушни удари, при които са загинали 310 души, а 1420 са ранени. Това сочат последните данни, които бяха оповестени от началника на службата за гражданска защита в Ивицата Газа. Повечето жертви са бойци на Хамас, но има и неуточнен брой цивилни, включително деца. Само през изминалата нощ израелската бойна авиация нанесе най-малко 20 ракетно-бомбени удара в Ивицата Газа. При тях са загинали шест деца и един възрастен палестинец. /БТА/