/ iStock
"Дисфрутар" (Disfrutar) в Барселона, основан от главни готвачи от легендарния "елБули", пионер на молекулярната кухня, беше коронован за най-добър ресторант в света от класацията "50 най-добри ресторанти", съобщи АФП.




"Новаторските ястия са създадени с изключителни технически умения и поднесени по възможно най-забавния начин", коментират от класацията.

Менютата на Ориол Кастро, Едуард Шатрук и Матеу Касакас се състоят от 30 различни ястия.





Класацията, изготвена от британска пресгрупа в отговор на пътеводителя "Мишлен", за пореден път дава предимство на испанските ресторанти. "Асадор Ечебари" в баското село Акспе заема второ място, а "Диверксо" в Мадрид - четвърто.




Третото място е отредено на парижкия ресторант "Табл", ръководен от главния готвач Брюно Вержус, който миналата година зае 10-о място.




Най-добрият южноамерикански ресторант, "Майдо" в Лима, се класира на пето място, а най-добрият северноамерикански ресторант, "Атомикс" в Ню Йорк, на шесто.

Класацията "50-те най-добри" се изготвя от 2002 г. от повече от 1000 "независими експерти" (шеф готвачи, специализирани журналисти, собственици на ресторанти и др.), които изпращат своите оценки на списание "Ресторант", от групата "Уилям Рийд". Легитимността на тази класация, спонсорирана от няколко марки, редовно се оспорва, особено от френските готвачи, които я обвиняват в угодничество и непрозрачност. Смята се обаче, че тя е по-смела от "Мишлен" в разпознаването на новите тенденции в гастрономията.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Христина Терзиева/БТА