Поне 42 души са загинали при тежките наводнения, обхванали Германия, съобщи германското издание Билд. Между 50 и 70 души са в неизвестност, отнесени от бурните води.

Германия
БТА

 

Наводнени градове и села, рухнали къщи, улици под вода, откъснати пътища - трагедията, сполетяла страната е огромна. Има опасения, че броят на загиналите може да се окаже много по-голям.

Германия
БТА

Две жертви и разрушени домове след проливни дъждове в Белгия

Едно от най-тежко пострадалите места е село Шулд, което се намира близо до държавната граница със Северен Рейн-Вестфалия. Там малката река Ар се е превърнала в бушуващ воден ужас, пише в. "Bild". Селището, в което живеят 660 души е напълно заличено. Към момента там са загинали 19 души.

В провинция Северен Рейн - Вестфалия двама пожарникари загинаха при спасителна операция, а двама мъже се удавиха в наводненото си мазе.

Германия
БТА

В ранния следобед спасителните служби се обърнаха с молба към жителите и роднините на селото да избягват опасното място. "Моля, не отивайте в района, за да търсите сами близките си или изоставени вещи. В противен случай излагате себе си на опасност!", призоваха те.
 

Германия
БТА

На много места хората продължават да очакват помощ, качени на покривите на домовете си.  Достъпът до тях обаче е блокиран и това затруднява службите. Властите приканиха хората по възможност да не излизат навън и "ако е необходимо, да минат на по-горните етажи". В същото време има опасения, че много сгради в най-скоро време ще рухнат.
 

Германия
БТА

Създадена е гореща линия, както и онлайн портал за споделяне, където който хората могат да качват снимки на липсващите си роднини.
Над 200 военни са се включили в спасителните операции.

Тревога за буря е обявена в провинциите Саар и Мекленбург - Предна Померания. Във вторник бе силно засегната Бавария. Бедствена ситуация бе обявена в окръг Хоф заради наводнените пътища.  Ангела Меркел обяви, че е "шокирана" от случващото се. Канцлерът е в САЩ, където трябва да се срещне с президента Джо Байдън.

Германия
БТА

Германия
БТА

Германия
БТА