Над 11 000 присъстваха на служба за загинали миньори в Нова Зеландия
Над 11 000 присъстваха на служба за загинали миньори в Нова Зеландия / снимка: Reuters, архив

Повече от 11 000 души, сред които и премиерът Джон Кий, присъстваха днес на религиозна служба в Нова Зеландия в памет на 29-те миньори, смятани за загинали при експлозия на газ гризу в мината им на 19 ноември, предадоха АФП и АП.

Множеството се събра в подножието на планината Папароа на Южния остров, край каменовъглената мина "Пайк ривър", в която останаха погребани телата на 29-тимата, за да почетат паметта им на церемония предавана по телевизията. Населението в цяла Нова Зеландия запази двуминутно мълчание. На мястото на церемонията бяха разположени 29 маси, покрити с черно платно, на всяка от които имаше миньорска каска и лампа, име и лични вещи на загиналите.

Случилото се в "Пайк ривър" е болезнена нова страница от историята на Нова Зеландия, заяви премиерът пред събралите се хора от подиум декориран с папрат - националният символ на страната. Миньорите бяха на възраст от 17 до 62 години, 24-ма от тях - новозеландци, двама австралийци, двама британци и един южноафриканец, припомня  БТА.

Експлозията на 19 ноември бе последвана от нов взрив няколко дни по-късно, което попари надеждите някои от работници да е оцелял. Оттогава имаше още две експлозии, като едната от тях предизвика подземен пожар и постави под въпрос операцията за откриване на телата.

Полицията днес съобщи, че в мината е спусната машина със задача да потуши пожара. Машината разпръсква водна пара и газове, които абсорбират кислорода, при което огънят постепенно угасва. Пайк ривър се намира в изолиран минен район на западния бряг на Южния остров. Трагедията от ноември е най-тежката в историята на минната дейност в Нова Зеландия от 1914 г. насам.