/ iStock/Getty Images
Миналата година в Австрия са регистрирани рекорден брой оръжия, съобщиха австрийски медии, цитирани от БТА.

Въпреки градските зони със забрана за носене на оръжие и нов значително по-строг закон, който регулира правата на цивилните, през миналата година оръжейната търговия отбелязва значителен растеж.

Той е със 7,7 процента повече от продажбите през рекордната 2015 година. В абсолютни цифри това означава, че са продадени 4620 оръжия повече. Общо броят на продадените миналата година огнестрелни оръжия е 64 870. Годишният оборот възлиза на 55,7 милиона евро. Голяма част от тях са оръжия, купени на старо.

След нападението в Крайстчърч: Приключи програмата за изкупуване на оръжия в Нова Зеландия

По данни на централния оръжеен регистър в края на 2019 г. в частни ръце са били 1,08 милиона огнестрелни оръжия - револвери, пистолети и пушки. В сравнение с 2018 г. броят им е нараснал с 56 000. Заличена е регистрацията на около 47 000 оръжия, новите регистрации са близо 103 000. Разликата между продажбите /64 870/ и новорегистрираните /103 000/ се обяснява с факта, че много често оръжията се препродават директно, без участие на търговец.

Новият закон за огнестрелното оръжие, влязъл в сила миналата година, предвижда по-строги норми при регистрация и промени в категоризацията на оръжията, но от друга страна е улеснено притежанието на оръжие. Всеки притежател на съответното разрешително може да закупи повече от едно оръжие. Членовете на дружествата за спортна стрелба могат да купуват по две нови оръжия на всеки пет години. На затворническата охрана и на военните полицаи е разрешено да носят пистолет или револвер и когато не са на работа.
БТА