Мъж помете с джип пешеходци в Грац, сред жертвите е 5-годишно българче
Мъж помете с джип пешеходци в Грац, сред жертвите е 5-годишно българче / снимка: БГНЕС, архив

В австрийския град Грац днес е ден на траур в памет на тримата загинали при инцидент с джип, който се вряза в пешеходци със скорост 140 километра в час. По информация на полицията в Грац, сред загиналите е 5-годишно момче от български произход, потвърди пресцентърът на МВнР. Информацията съобщи първо австрийският вестник „Der Standard". Детето е с австрийско гражданство. Майка му е австрийка, а баща му - българин. Посолството на Република България във Виена е във връзка с местните власти и е готово при необходимост да окаже необходимото съдействие.

Още двама души са загинали, а пострадалите са над 30. Съобщава се, че състоянието на шестима от ранените е критично.

Инцидентът стана вчера на оживен площад в австрийския град. Водачът на джипа е задържан. Според органите на реда, става дума за човек с психични отклонения и няма вероятност да става дума за терористичен акт.

Установено е, че извършителят - 26-годишен мъж от босненски произход, е с психическо разстройство. Според полицията в Грац, мъжът, причинил трагичния инцидент, е роден в Босна, и от 4-годишен живее в Австрия. Полицията в Грац изключи всякакви политически, религиозни или екстремистки мотиви за нападението.

По-рано се появиха информации, че шофьорът умишлено е насочил автомобила към хората. Според някои медийни публикации, след това той е слязъл от превозното средство и се е нахвърлил върху присъстващите с нож. На площада е имало много хора заради провеждащите се в Грац състезания за Формула-1.