Мубарак се срещна с висшето командване на въоръжените сили в Египет
Мубарак се срещна с висшето командване на въоръжените сили в Египет / снимка: Reuters

Египетският президент Хосни Мубарак, притиснат от продължаващите шести ден многохилядни протести с искане за оставката му, се срещна с висши командващи на въоръжените сили. Армията е смятана за ключов фактор в развитието на събитията в страната, съобщи Ройтерс.

Мубарак разговаря с новоназначения вицепрезидент и бивш началник на разузнаването Омар Сулейман, с министъра на отбраната Мохамед Тантауи, с началника на генералния щаб на армията Сами Анан и с други високопоставени представители на силите за сигурност.

С новия вицепрезидент и с министъра на отбраната разговаря и вътрешният министър Хабиб ал Адли, който до голяма степен остана встрани от публичното пространство по време на масовите протести, които продължават в Египет. Срещу Адли бяха отправени остри критики и призиви за оставка заради грубите средства, използвани от полицията в опитите й да потуши протестите.

След като полицията се изтегли, по улиците на египетската столица бяха разположени войници и военна техника, за да поддържат реда.

Известният египетски опозиционен политик Мохамед ел Барадеи заяви в интервю за американската телевизия Си Ен Ен, че египетският президент Хосни Мубарак трябва да
напусне поста си, за да позволи да бъде съставено правителство на националното единство, предаде Ройтерс. "Всички в Египет високо и ясно заявяват, че Мубарак трябва да си върви ", каза Барадеи. Това ще даде възможност за "плавен преход" към правителство на националното единство, а след това и към свободни и честни избори, каза той.

САЩ "губят доверие" в Египет , като подкрепят Мубарак, заяви още Барадеи, наричайки египетския президент "диктатор, който продължава на потиска народа си".

Египетските опозиционни сили са се договорили да възложат на Мохамед ел Барадеи да преговаря с правителството, предадоха Ройтерс и Франс прес. Пред телевизия Ал Джазира една от водещите фигури на групировката "Мюсюлманско братство" Есам ел Ериан каза, че опозицията подкрепя идеята Барадеи да води от нейно име преговори с режима. Друга арабска телевизия - Ал Арабия, съобщи същата новина, но без да посочи като неин източник Ел Ериан. Барадеи, който бе генерален директор на Международната агенция за атомна енергия, в четвъртък вечерта се завърна в родината си от Виена, където живее, за да се включи в протестите срещу управляващите.

Най-малко 150 души са загинали само през последните два дни на протести в Египет, като от отдалечените райони на голямата страна продължават да пристигат съобщения за смъртни случаи след насилие, предаде ДПА. Има сведения за десетки загинали в затворите, от които са избягали голям брой затворници, сред които ислямисти.