/ БГНЕС
Специалисти от много западни страни и от специализирани структури на НАТО години наред са работили с химични вещества от групата на "Новичок".

Тръмп: САЩ трябва много внимателно да проучат фактите по случая „Навални“

Това се казва в коментар на руската дипломация във връзка с изявления на представители на ред държави по повод ситуацията около руския опозиционер Алексей Навални, предаде ТАСС.

Руското външно министерство обръща внимание на направени по този повод "многобройни изявления, враждебни към Русия", сред които посочва по-специално съвместното изявление на германския и на френския министър на външните работи - Хайко Маас и Жан-Ив Льо Дриан.

Светът реагира остро на новината от Берлин за отравянето на Навални с „Новичок“

"Във връзка с безапелационните твърдения, че токсичните химични съединения с нервнопаралитично действие, наричани на Запад "Новичок", са разработени у нас, се налага да припомним следното.

В течение на години върху съединения от тази обширна група химични вещества са работили специалисти от голям брой западни страни и от специализирани структури на НАТО. А в САЩ например разработчици на технологии за бойната им употреба официално са получили над сто и петдесет патента", се казва в коментара, цитиран от ТАСС.

Един от създателите на „Новичок“: Навални не е отровен с препарата

Според властите на Германия, където се лекува предполагаемо отровеният руски опозиционер Алексей Навални, с токсикологични тестове в организма му са открити следи от разработения по съветско време нервнопаралитичен агент "Новичок". 
БТА