/ ThinkStock/Getty Images
Обявяването на двамата сътрудници на руския културен център в Прага ще получи адекватен отговор. На подобни провокации трябва да се реагира, се казва в разпространена днес позиция на руското външно министерство.

От външнополитическото ведомство смятат, че чешката страна е постъпила „непорядъчно и недостойно”, предприемайки този неприятелски акт. „Без каквито и да е основания властите в Чехия нанесоха сериозни щети на руско-чешките отношения”, се казва в изявлението.

От външно министерство предупреждават, че действията на Прага не само ще получат адекватен отговор, но и ще бъдат отчетени при изграждането на линия на поведение спрямо Чехия.

Според заместник-секретаря на Обществената палата на Русия Сергей Орджоникидзе, властите в Чехия не са представили никакви доказателства за вината на руските дипломати. Очевидно е, че правителството има намерение да направи всичко възможно, за да влоши отношенията с Русия.

Според него, Чехия иска да подражава на големите „босове” от НАТО, в което няма нищо изненадващо. „Не изключвам някой да е посъветвал чехите да направят това”, с което отношенията между Русия и Чехия, които „не са много нормални”, да се влошат допълнително", смята руският дипломат.

Припомнмея, че днес премиерът на Чехия Андрей Бабиш обяви за изгонването от страната на двама руски дипломати, обвинени, че са внесли на територията на страната силноотровното вещество рицин, предназначено за убийството на чешки политици.
БГНЕС